Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa mješanca, kujica je. Mješanka između istarskog goniča i terijera. Jako je tvrdoglava i obožava šetnje. Svakodnevno je izvodim na sat vremena u šetnju obližnjim njivama, šumskim puteljcima da se istrči. Desi se nekad kraće, a nekad i puno duže.  Ono što me zanima jest kako da ju naučim da se sa mnom UVIJEK vraća doma, imate li neki savjet? Možda zvuči smješno, ali ona ponekad dok nanjuši "nešto svoje" otrči i nema šanse da se vrati odmah, već kad njoj bude po volji. Ima 5 godina i još nikako da ju uspijem naučiti da se svaki put sa mnom vrati kući. Hvala na odgovoru,
Martina

O: Za početak je potrebno znati određena pravila, kao što su:

- s edukacijom pasa potrebno bi bilo započeti u što ranijoj dobi,
- sa školovanjem ljubimca započinje se u mirnom okruženju (okruženje koje ne odvlači pažnju ljubimca),
- apsolutno izbjegavajte ljutiti se na ljubimca ili ga tjelesno kažnjavati za neposluh,
- nemojte zanemariti učinak poslastica za pozitivno ponašanje,
- same lekcije bi trebale biti relativno kratke (ne duže od 10-15 minuta kako se ljubimac ne bi počeo dosađivati),
- savjetuje se učenje nekim redosljedom (savladava se jedan po jedan zadatak),
- potrebno je učenje učiniti zabavnim.

Naučiti ljubimca naredbama, kao što je dozivanje, predstavlja osnovu tj. temelj školovanja. S učenjem ove naredbe započinje se kod kuće te se postepeno prelazi u vanjski (ograđeni prostor) te vanjski (otvoreni) prostor. Najčešće se koriste naredbe poput "Dođi!" ili varijacije ove riječi na razičitim jezicima.

S učenjem ove naredbe započinje se tako da stanete malo dalje od ljubimca (pritom je on na povocu) te držeći neku od poslastica u rukama izgovarate njegovo ime i naredbu npr. "Dođi!".

Kad Vam se pas počne približavati, pohvalite ga (izgovarajući nešto poput "dobar pas") te savijte koljena (kako bi poslasticu dodatno približili ljubimcu) i raširite ruke dodatno odobravajući njegove postupke.

Kad ljubimac dođe do Vas, spustite se do njega, pohvalite ga, dajte mu poslasticu i pomilujte ga.

Kada ovu metodu pas usvoji, prelazi se na primjenu iste u vanjskom (ograđenom prostoru) te, kasnije, u vanjskom (otvorenom) prostoru i to na takav način da svaki put ste malo udaljeniji od svog ljubimca.

Osim poslastica, za privlačenje pažnje i dolazak ljubimca možete koristiti i neku njegovu omiljenu igračku.

Ako gore navedene metode ne poluče uspjeh, uvijek Vam ostaje opcija odlaska na tečaj poslušnosti koje organiziraju mnoge udruge i klubovi za odgoj i obuku pasa.

Siguran sam da ste upoznati  s činjenicom da je mlađe pse lakše naučiti većinu naredbi, dok je isto puno teže ostvariti sa starijim psom. Naime, postoji izreka "ne može se starog psa naučiti novim trikovima" što donekle i nije točno. Naime, ako imate to na umu i strpljivo radite sa svojim ljubimcem, ni uspjeh neće izostati.

OZNAKE: