Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam njemačkog ovčara starog tri godine. Zanima me postoji li način da ga naučim da jede samo iz svoje zdjelice, s obzirom da su u mom mjestu česta trovanja kućnih ljubimaca. Postoji li možda način da ne jede hranu koju sam pronađe? Također, čuo sam da ako se psu u hranu koja mu se baci, stavi duhan, da ga to može odviknuti od uzimanja hrane koju pronađe ili od nepoznatih ljudi. Navodno da kad to pojede pas povraća neko vrijeme, ali da je vrlo učinkovito. Zanima me Vaše mišljenje, ili ako možda imate koji manje bolan savjet! Hvala najljepša!
Klaudio

O: Općenito gledajući, ako pas jede van kuće, postoji mogućnost da mu prehrana nije dobro izbalansirana tj. da je nedostatna. Kod sumnje na kvalitetu prehrane, preporučujem razgovor s veterinarom u Pet centru, koji će, već prema specifičnim potrebama svakog ljubimaca, preporučiti neki od kompletnih programa prehrane.

Što se tiče odvikavanja od loše navike uzimanja hrane od nepoznatih osoba ili sa zemlje trebat će vam dosta strpljenja, jer je Vaš pas već odrastao.

Nemojte mu ni slučajno u hranu stavljati duhan koji je vrlo toksičan. Pokušajte radije dresurom.

Važno je na početku naglasiti da vaš pas jede svoj obrok uvijek na istom mjestu i u isto vrijeme. Zamolite nekoga da vam pomogne i ponudi mu vani komad hrane. Psa držite na uzici, naredite mu da sjedne, glasno recite "ne" ili "fuj" i odmaknite ga. Odmah nakon toga pohvalite psa, pogladite i nagradite ga poslasticom iz vašeg džepa. Mijenjajte "nepoznate" prijatelje kad god ste u prilici. Vaš pas u tim trenucima uvijek mora biti na uzici. Na kraju to isprobajte i tako da je pas slobodan.

Isto tako mu pronađite u šetnji nešto od otpada, priđite s psom, naredite mu da sjedne i ponovite gore opisano. Podmetnite mu na livadi nešto što jako voli (tako da vas ne vidi, a isto tako ne dotičite golom rukom jer će osjetiti vaš miris), te ponovite vježbu. Budite uporni i vježbajte svakodnevno.

Krajnje rješenje je da pas u šetnji nosi brnjicu dok je slobodan. Ako je na uzici, vi ćete stići reagirati i zaustaviti ga.

OZNAKE: