Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb
 

P: Koji je najbolji način da se nauči štene na vršenje nužde vani? Živim u zgradi i nemam dvorište pa mi je to još teže. Učim ga više od mjesec dana i nisam primijetila nikakav pomak.
Hvala,
Hana

O:  Nije čudno za štene što još nije shvatilo da nuždu treba obavljati vani. Ono još ne raspoznaje mirise koje ostavljaju odrasli psi kako bi obilježili teritorij. S vremenom će štene samo shvatiti da nuždu treba obavljati vani, jer u svojem domu nema potrebe obilježavati teritorij koji je i tako njegov.

Miris je glavni pseći osjet. Psi pomoću mirisa upoznaju svijet. Vaše će štene puno toga doznati njuškajući urin drugih pasa (radi li se o mužjaku ili ženki, je li pas dobroćudan, da li se kujica tjera i slične stvari).  Međutim sada dok je tako malo još ne zna "čitati poruke" koje mu drugi psi ostavljaju.

Najbolji način da naučite štene da obavi nuždu vani je da ga što češće izvodite u šetnju (po mogućnosti svaka 3 sata, jer štene ima mali mokračni mjehur i ne može dugo zadržavati mokraču), da ga nagradite svaki put kada obavi nuždu vani nečime što jako voli (npr. keksi za štence, mliječni bombončići s vitaminima, pseća čokolada i sl.), da ga verbalno pokudite kada nuždu obavi doma, ali samo ako ste "uhvatili" u trenutku kad obavlja nuždu ili odmah neposredno nakon toga, jer u suprotnom - ako je od obavljanja nužde do vašeg otkrića prošlo neko vrijeme - štene neće shvatiti zašto je kažnjeno.

Psi imaju potrebu obavljanja nužde nakon spavanja, obroka, igre ili uzbuđenja. Pokušajte napraviti raspored šetnji prema bioritmu svoga psa ili kada primjetite da se vrti u krug i njuška po podu, odmah ga izvedite u šetnju.

OZNAKE: