Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam zeca, starog oko dvije godine. Da li mi možete molim vas reći, što da radim. Naime, on u svojoj kućici ima plastičnu posudu u kojoj obavlja nuždu..no nekada zna i prespavati u toj posudi, te mu nogice budu mokre, prljave i neugodnog mirisa. Na mjestu oko repa, već je počeo gubiti i dlaku, pa se bojim da mu se nešto ne dogodi loše. Probali smo ga oprati, ali to nije to. Molim vas, kako to spriječiti i postoji li nešto za pranje? Unaprijed hvala! Pozdrav,
Ana

O: Nije rijetka pojava u kunića da i sjede ili spavaju u posudi za obavljanje nužde.

To je najčešće posljedica neusvojenih pravila obavljanja nužde jer su još premladi ili su prekratko kod novog vlasnika da bi pravila stigli usvojiti.

Ova pojava nije osobito zabrinjavajuća jer u pravilu odustaju od ove navike kada obave nuždu u posudu nakon što ste promijenili stelju. Problem možete riješiti nabavkom još jedne posude za obavljanje nužde koju bi smjestili u onaj kutak gdje Vaš kunić najčešće obavlja nuždu. Davanjem omiljene poslastice i pohvale nakon obavljene nužde na željenom mjestu ubrzavate učenje željenog.

Za uklanjanje nečistoće i neugodnih mirisa možete koristiti šampon za suho pranje namijenjen glodavcima, npr. šampon za suho pranje "Bernina", "Trixie" te vlažne maramice "Karlie",  a samo vlažnom spužvicom možete oprati noge i donji dio trbuha ako je koža izrazito uprljana, a dlaka zaljepljena izmetom ili mokraćom. Kunići su u pravilu vrlo čiste životinje i nije ih preporučljivo kupati, posebno ne šamponom. Radije koristite suho pranje s puderima za glodavce i redovito četkanje. Prilikom kupanja voda može ući u slušni kanal i izazvati upalu uha i okolnog tkiva (upala moždanih ovojnica), a sve može dovesti do uginuća ljubimca.

Kako biste spriječili navedeni problem, kavez održavajte čistim. U prosjeku ga treba kompletno očistiti jednom tjedno (promijenjena stelja,  obrisane stranice i dno kaveza). Posudu za WC potrebno je svakodnevno čistiti. Trebat ćete i 2-3 puta tjedno očistiti samo vlažna mjesta u kavezu. Neki vlasnici vlažne mrlje čiste svaki dan, dok drugi kompletno čiste kavez svakih 3 - 4 dana. Sve ovisi o broju i veličini životinje, njihovom urinu i stolici, te mjestu gdje obavljaju nuždu, veličini kaveza i vrsti stelje.