Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, upravo sam čitala Vaše odgovore na pitanja postavljenih od strane vlasnika kunića, o učenju obavljanja fizioloških potreba. Vi ste to sve lijepo odgovorili da se posudica stavi na ono mjesto na kojem kunić obavi svoju prvu nuždu. U slučaju mojeg kunića (ženke), prvo mjesto je bila fotelja, a nakon toga je skočila na svoj kavez i tamo urinirala. Jedno vrijeme je imala posudu sa pijeskom na svojem kavezu ali nije se baš ni toga pridržavala. Sada već dosta dugo vremena svoje fiziološke potrebe obavlja daleko od svojeg kaveza (na drugom kraju sobe). I tamo joj je postavljen wc, ali ona uporno i urinira i ostavlja "kuglice" na tepihu, skroz okolo naokolo svog wc-a, koji je uvijek čist i ima pijeska u njemu.

Sada ispod wc-a ima najlon da se zaštiti tepih, ali to je ipak previše jer ona to sve obavlja na velikoj površini. Kada kažete da su kunići predisponirani da obavljaju nuždu na jednom mjestu i da ih je vrlo lako naučiti, dajte mi savjet kako da ju naučim da sve obavlja u  wc-u, a ne kraj njega, ali dobar i učinkovit. Kunić je ženka, patuljasti lavljoglavi i angora, kupljen u Vašem dućanu 21.08.2007. Nepovjerljiva je, ne želi se čuvati i izbirljiva je u prehrani, tako da nema poslastica kojima bi ju mogli pridobiti u wc.
Vedrana

O: Po prirodi, europski kunić (divlji kunić, od kojeg se razvio domaći kunić) nikada ne vrši nuždu u svojoj rupi gdje spava. On odabire jedno ili nekoliko mjesta izvan rupe gdje obavlja nuždu. Kunić kao kućni ljubimac ponaša se na isti način, smatrajući kavez svojim domom. Stoga se smatra da nije teško naučiti kunića da nuždu obavlja na jednom mjestu.

Najjednostavniji je način stavljanjem posude za WC u kut kaveza ili prostorije gdje je kunić prvi puta obavio nuždu ili gdje najčešće obavlja nuždu. Ako kunić najviše vremena provodi u kavezu, treba ga držati unutar njega dok se u potpunosti ne nauči obavljati nuždu na tom jednom mjestu.

Kada je kunić slobodan, treba ga držati pod kontrolom i puštati samo na malom ograničenom mjestu, poput jedne sobe. Ako podigne rep ili glavu prema kutu prostorije, recite "NE!" naglim i oštrim glasom (imitirajte tup zvuk udarca kakav oni proizvode kada nogama lupe o pod). Ovo započinje refleks straha u njih, a uzrokuje da se kunić "zaledi" (time je vršenje nužde odgođeno) i svoju pažnju potpuno posveti Vama. Tada je lagano vratite u kavez i ostavite vrata otvorena kako bi mogla izaći van, bez obzira da li je nuždu obavila u posudi za WC. Na ovaj je način ne pokušavate siliti da obavi nuždu u posudi, već da shvati da se, kada to želi učiniti, mora vratiti u kavez i obaviti u posudi za WC. Ovo je potrebno ponavljati sve dok samostalno ne obavlja vršenje nužde u kavezu. Nakon usvojenog, pomalo povećavajte teritorij kojim bi se kretala.

Najčešće greške kod učenja kunića obavljanju nužde su puštanje iz kaveza bez nadzora i nestrpljivost. Naime, kunićima treba vremena za sve što rade "- oni vole svijet istraživati polako, a isto tako i učiti.

Dakle, ako je pustite van kaveza, a radite druge stvari, previdjet ćete obavljanje nužde i nećete moći na vrijeme reagirati. Ovo dovodi do nesvjesnog podizanja glasa kada uočimo obavljenu nuždu gdje ne treba, a tako nepotrebno plašimo kunića čime produžujemo vrijeme učenja.

Pokušajte točno odrediti gdje obavlja nuždu i tamo smjestite posudu za WC. Ako se kreće po jednoj prostoriji, stavite posude na nekoliko najčešćih lokacija.

Nemojte je požurivati, dajte joj vremena da istražuje i budite strpljivi, imajte razumijevanja kada će imati nezgodu. Ako je uhvatite da nuždu obavlja na neprimjerenom mjestu nježno je odnesite u kavez ili usmjerite ka posudi za WC, nemojte je plašiti kako ne bi vršenje nužde u posudi povezala kao negativno iskustvo. Posudu učinite pozitivnim mjestom i ona će ga rado koristiti. Osim poslastice, kunićima je vrlo dobra i učinkovita nagrada tapšanje po glavi i umirujući i nježan glas.

Imajte na umu kako je starije kuniće lakše naučiti obavljanju nužde nego mlade jer sa starošću kunićima raste pažnja i koncentracija. Također, kastrirani ili sterilizirani kunići lakše uče jer im nedostaje hormona koji ih potiču na označavanje teritorija. Razmislite o zahvatu kastracije ili sterilizacije kao mjere rješavanja nepoželjnog ponašanja te o tome raspravite sa Vašim veterinarom.

Također, pripitomljavanje kunića zahtijeva mnogo nježnosti i pažnje. Možete početi ispočetka stjecajući njezino povjerenje. Ne želimo da se kunić osjeća nesigurnim jer je preplašeni kunić agresivan i nepristupačan. Agresiju uvijek podnesite s razumijevanjem i poštovanjem, to je samo jednostavan način da Vam kaže kako je uznemirena. Pokušajte odgonetnuti što je uznemiruje te izbjegavati takve situacije. Promatrajte njezino ponašanje i slijedite njezine potrebe.

Nadam se da će Vam navedeni savjeti pomoći. Budite ustrajni i puni razumijevanja i pažnje i zasigurno će Vaš suživot biti na obostrano zadovoljstvo.