Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P:  Imam maltezericu staru 4 mjeseca, problem je taj što ona još nije naučila nuždu obavljati vani. Imam je mjesec i pol dana, a stanje s obavljanjem nužde se ne popravlja. Nismo je učili da nuždu obavlja na novine, jer su nam rekli da je omah učimo da ide van. Dajemo joj hranu prije nego je idemo proštati. Vodimo je van 3 puta dnevno (7-13-21). Molim vas za pomoć i savjet.
Unaprijed zahvalna. Tena

O: Vaša je maltezerica još uvijek "mala beba" i nije u mogućnosti držati mokraću i feces ako ide samo tri puta dnevno van.

Tako malog psa je potrebno izvoditi 5 - 6 puta dnevno (prosječno svaka 3 sata: 8-11-14-17-20-23), a ni to nije garancija da se neće koja nezgoda dogoditi u kući (jer razmak između zadnje večernje šetnje i prve jutarnje je dosta velik za tako mladog psa).

Nije dobro što štene jede neposredno prije nego ga izvedete u šetnju. Štene bi prvo trebali voditi u šetnju, a tek nakon šetnje nahraniti ga i po mogućnosti mu omogućiti spavanje, kako ne bi došlo do izbacivanja hrane (povraćanja).

Savjetujem Vam, ako niste u mogućnosti toliko puta dnevno izvoditi štene van, da maltezericu naučite da nuždu obavlja na tzv. pelene za štence (jako apsorbirajuća podloga koja se sastoji od staničevine koja dobro upija i od najlonskog dijela koji ne propušta mokraću). Također postoji i privlačni miris za vršenje nužde i odbojni miris za mjesta na kojima ne želite da Vaše štene vrši nuždu. Te je pelene potrebno postaviti na određeno mjesto gdje želite da Vaš psić obavlja nuždu, s time da mu je to mjesto uvijek dostupno (ne npr. u kupaonici, jer kad se netko kupa i zatvori se u kupaonicu, štene ne može do svog wc-a). Također možete nabaviti tzv. wc za štence, a to je plastična posuda s pijeskom za obavljanje nužde i lopaticom kojom se odstrani pijesak koji se zgruda nakon mokrenja i također služi za odstranjivanje izmeta. Sve to možete nabaviti u Pet centrima i također se za savjet prilikom kupnje možete obratiti veterinarima.

U načelu štence nije potrebno kažnjavati za to što ne znaju obaviti nuždu na mjesto i vrijeme koje smo si zamislili. Radije se koristite metodom nagrade (kada obavi nuždu vani ili na wc-u dajte mu pseći keksić). Svi psi prije ili poslije nauče obavljati nuždu vani, gdje to rade i drugi psi, jer na taj način obilježavaju teritorij i međusobno komuniciraju (hormoni se izlučuju mokraćom).

OZNAKE: