Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Koliko mačka može uspješno svladati sigurno prelaženje ceste, dakle izbjeći opasnost od gaženja? I ako može naučiti, na koji način ona to uči, može li joj se pomoći u tome? Bi li joj pomoglo da je se, npr. preplaši iznenadnim trubljenjem auta ili glasnim turiranjem motora? ili ima neka druga metoda?
Unaprijed hvala na odgovoru i srdačan pozdrav,
Jadranka

O: Mačke su životinje koje uče na osnovu iskustava. Ako joj je neko iskustvo bilo ugodno, željet će ga ponoviti, a u suprotnom, izbjeći.

Najbolji način učenja mačke je izabiranje situacija koje su iznimno ugodne i čine zadovoljstvo. Sve ono što ne biste htjeli da mačka čini, ni po čemu ne smije mački biti zabavno i ugodno.

Dokazano je da mačka uči na osnovu pokušaja i pogrešaka, promatranja i imitiranja te obrađuje informacije mnogo dulje nego psi. Iz tog je razloga mačku teže naučiti neke trikove (poput "sjedi", "lezi" i sl.) jer mačke ne vide smisao u izvođenju takvih radnji bez direktne koristi. Za usporedbu, psi potonje čine iz odanosti vlasniku i emocionalnog ohrabrenja.

Kao u pasa, ali i ljudi, mačkin um traži stimulaciju, istraživanje i učenje nečeg novog. Većina osnovnih načina učenja u pasa (oblikovanje ponašanja, nagrađivanje pozitivnih odgovora i davanje pažnje) funkcioniraju i u mačaka, iako se smatra da je mačku mnogo teže naučiti, s obzirom na njihovu nestrpljivost i brzo dosađivanje.

Kako je za učenje prelaženja preko ceste, nažalost, najučinkovitiji sam udarac autom (neugodno i bolno iskustvo), mišljenja sam kako učenje sigurnog prelaženja ceste nije moguće u mačke. Pokušajte spomenutim glasnim zvukovima automobila, no vrlo je teško reći da li će to polučiti željenim rezultatom.

OZNAKE: