Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Zašto kanarinci ubrzano dišu i kakva je to bolest (ako je bolest) i kako se liječi? Moja kanarinka zadnja dva dana, kada ih (imam i mužjaka) izvedem van na sunce, čuči na prečki. Zašto? Hvala!

O: Kanarinci mogu ubrzano disati ako se radi o prehladi od propuha, ako ste im dali da piju prehladnu vodu, kod jakih promjena temperature, kod bakterijskih i drugih infekcija, te bolesti dišnih puteva. U veterinarskim ljekarnama postoje sulfonamidski i antibiotski preparati koji se izdaju na veterinarski recept, što znači da je potrebno otići sa pticom u veterinarsku ambulantu na klinički pregled.

Kanarinca se ne smije držati na propuhu, hraniti ga treba uvijek u isto vrijeme i ne smije mu se stavljati previše hrane, jer tada izabire sjemenje koje mu je najslađe. Svaki dan kanarincu treba davati svježu vodu, a po ljeti je potrebno vodu za piće mijenjati i dva do tri puta dnevno. Na pod od krletke treba staviti malo pijeska za ptice koji je kanarincu neophodno potreban za probavu.

Zašto Vaša kanarinka čuči na prečki, to Vam ne bih znala odgovoriti jer ste mi dali premalo podataka o tome šta inače radi i kako se inače ponaša.

OZNAKE: