Martina-Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zdravo, pišem vam da vas samo pitam šta da radim sa svojim psom. Radi se o mužijaku starosti 7 godina. Jutros sam primjetila da je dosta povučen, stomak mu je tvrd i kao da je naduven, na palpaciju uglavnom cvili, više jaukne. Ima apetit, ali mu nisam davala puno hrane, stolicu je imao večeras, ali se dosta naprezao. Uglavnom, najviše cvili na dodir u predjelu stomaka. Veliki pozdrav. Milana

O: S obzirom na opis simptoma i bez mogućnosti pregleda, teško mi je odrediti uzrok navedenih promjena zdravstevenog stanja Vašeg ljubimca. Iz opisanoga, moguće je samo navesti nekoliko stanja koja se mogu manifestirati opisanim simptomima.

Postoji mogućnost stranog tijela u probavnom sustavu kao i razvoja novotvorevine. Nikako se ne smije isključiti upala gušterače čiji simptom je izrazita bolnost abdomena, međutim upala želuca, crijeva i ostalih organa trbušne šupljine dolazi u obzir. 

Isto tako moguće je da je došlo do torzije želuca, što je hitno i po život opasno stanje te zahtjeva hitnu veterinarsku intervenciju.

Savjetujem Vam, ukoliko to već niste uičinili u međuvremenu, da što prije odete sa Vašim ljubimcem kod veterinara kako bi se mogla napraviti detaljna klinička pretraga i samim time točno odredi dijagnoza i poduzme odgovarjuće liječenje.

OZNAKE: