Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Čitala sam da afrički tvorovi na više od cca 30 stupnjeva dožive toplinski udar ili tako nešto pa kako to spriječiti?
Hvala unaprijed, Lu

O: Koža tvora je čvrsta, pogotovo preko vrata i ramena gdje je na taj način zaštićena od predatora i borbe sa drugim tvorovima te prilikom parenja kada se tvorovi međusobno hvataju za kožu.

Tvorovi nemaju žlijezde znojnice i jako su osjetljivi na pregrijavanje.

Normalna tjelesna temperatura tvora je 37.8-40°C. Ne toleriraju temperaturu iznad 32°C, pogotovo uz prisutstvo povišene vlage.

Stoga, ako se tvor drži vani, tada obavezno mora imati hladniji prostor u kojem bi se mogao skloniti od vrućine.

Također, putovanja sa tvorom obavezno moraju biti na umjerenoj temperaturi i nikad se ne smije tvora ostavljati u autu za toplih dana jer u autu temperatura vrlo brzo jako naraste.

Tvor ne smije biti dugo izložen direktnom suncu, treba ga smjestiti prilikom velikih vrućina u najhladniju prostoriju u stanu. Ako je stan klimatiziran, tada tvor trea biti u prostoriji gdje je klima, ali da ne puše direktno u njega.

Poželjno je svakodnevno rashlađivati tvorića hladnom vodom i omogućiti mu da se kupanjem sam rashladi.

U kavez mu se može staviti i boca napunjena vodom koja se smrzne te omota čarapom ili nekim materijalom ili pločica (kao od kupaonica). Naravno, treba paziti da se ljubimac ne prehladi.

OZNAKE: