Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Kupili smo tvora prije dva tjedna. U početku nije mogao na noge pa smo po preporuci veterinara davali Vita pet pastu i nakon dva dana mu je bilo bolje. 5 dana nakon prestanka davanja paste ponovno se zanosi i ne može napraviti niti dva koraka bez naše pomoći. Gubi ravnotežu a apetit ima dobar.
Unaprijed hvala! Stela

O: Gubitak ravnoteže, nekoordinirani pokreti, zanošenje u hodu i sl., neki su od simptoma od strane neurološkog sustava, rjeđe su posljedica bolesti lokomotornog aparata i mišićja.

U prvom su redu živčana oboljenja sustavnog karaktera, tj. bolesti koje zahvaćaju veći dio pojedinih živčanih organa ili pak živčani sustav u cjelosti.

Takva oboljenja nastaju redovito kao posljedica infekcije, intoksikacije ili alimentarne nestašice, neoplastičnih tvorbi itd. Rjeđe se pojavljuju oboljenja živčanog sustava sekundarnog podrijetla, koja nastaju kao simptom ili popratna pojava drugih oboljenja.

Bolesti živčanog sustava mogu se lokalizirati na samom mozgu, moždanim ovojnicama, te na perifernim živcima. Ova oboljenja najčešće su posljedica mehaničkih ozlijeda, neoplastičnih tvorbi, toplinskih faktora itd. Većina infekcioznih i toksičnih čimbenika (endogenog i egzogenog podrijetla), pogađa više živčanih organa, pa uzrokuje polineuropatije, kod kojih sudjeluju mozak, leđna moždina i njihove ovojnice, periferni sustav, moždani živci i dr. Živčani sustav raspolaže malom regenerativnom sposobnošću, pa teže promjene u strukturi i funkciji živčanog tkiva uvjetuju teške i trajne posljedice.

U tvorova ovakvi simptomi mogu biti posljedica neoplastišnih tvorbi (spinalni limfom i limfosarkom), parazitarna oboljenja uški (šugarci - dolazi do oštećenja srednjeg uha, a time i centra za ravnotežu), deficita vitamina i minerala u prehrani, virusnih bolesti (zarazne i nezarazne prirode) itd.

Na ovaj način teško je utvrditi pravi uzrok tegoba Vašeg ljubimca. Svakako Vam savjetujem da se obratite veterinaru, da se naprave detaljnije pretrage, te se na vrijeme započne s adekvatnom terapijom. Možete nastaviti s vitaminsko-mineralnim pripravcima, osobito onima bogatima vitaminima B-kompleksa, ali onim pripravcima koji su registrirani baš za tvorove.

OZNAKE: