zdravka_rumiha1

Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb   


P:
Imamo nimfu staru 2 mjeseca. Prije 2 dana udomili smo još jednu stariju nimfu (koja nam je doletjela u dvorište) i vidjeli da ima izraslinu na području trbuha. Pregledom veterinara ustanovljeno je da se radi o tumoru, te nam je savjetovanu da se javimo u veterinarsku ambulantu za ptice u Heinzelovoj. Kako do tada treba proći još bar dva dana, molim Vas za savjet je li potrebnu papigu odvajati od naše zdrave i može li na bilo koji način ta novopridošla papiga prenijeti bolest našoj? Inače, ta ''nova''nimfa uredno jede i pije vodu, u početku je malo više spavala ali to smo pripisali tome da je možda dulje bila na slobodi. Također joj je stolica bila vodenasta, ali sada je već bolja. Papigice se inače vrlo rado druže pa ih ne bismo htjeli bespotrebno rastavljati. Unaprijed zahvaljujem na podgovoru i srdačno Vas pozdravljam. Melita

O:
Općenito o tumorima u ptica ranije je opisala kolegica Silvija Havrle-Lovrić, dr.vet.med. na Tumori neoplazije i Lipomi u ptica / Simptomi koji upućuju na bolest. S obzirom kako nova nimfa i nakon nekoliko dana nije pokazivala pogoršanje općeg zdravstvenog stanja, već suprotno, stolica joj se normalizirala, živahnija je i normalnog apetita, nije za očekivati da boluje od neke kronične bolesti zarazne prirode.

Ipak, do odlaska u veterinarsku ambulantu, provodite svakodnevno čišćenje krletke u kojoj borave s obzirom kako je održavanje higijene prostora u kojem borave od presudne važnosti za sprječavanje prijenosa bilo kakve infektivne materije.

OZNAKE: