Odgovara:
 Andrea Babić, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, pas mi ima dva vanjska tumora u blizini anusa, koje konstanto liže i povremeno raskrvari. Veterinar je rekao da su to tumori uobičajeni za starije muske pse (moj ima 12.5 godina) koji nisu sterilizirani. Preporuka je operacija i sterilizacija. Naravno, ja se bojim operacije starog psa jer ne mogu zamisliti da se ne probudi iz narkoze, a i strah me da ćemo kopanjem po tome samo ubrzati moguće metastaze... Mozda to zvuči smijesno, ali su to moji strahovi. Zanima me da li postoji neki jednostavniji nacčn da se saniraju ti postojeći tumori, tipa "paljenje" istih... Unaprijed najljepša hvala!
Zabrinuta i uplašena vlasnica

O: Poštovana gospođo,

kastracija muških pasa u visokom postotku smanjuje opasnost od recidiva tumora u perianalnoj regiji, kao što i dokazano djeluje na smanjenje hipertrofirane prostate, te tako i prevenira zločudne promjene na njoj, što je također vrlo česta patologija u kinološkoj gerijatriji.

Naravno da Vaši strahovi nisu smiješni. Narkoza u tako starog pacijenta je uvijek donekle rizična (koliko, procijenit će kirurg u preoperativnoj obradi). Osim toga, sve rane u perinealnoj regiji teško zaraštavaju. To su sigurno valjani argumenti za razmišljanje o drugim opcijama, makar, naglašavam da je radikalna operacija tih tumora uz obaveznu kastraciju metoda liječenja koja će najsigurnije spriječiti pojavu recidiva ili metastaze tumora.

Druga opcija je spaljivanje tumora uz lokalnu anesteziju. Taj zahvat dolazi u obzir ukoliko tumori nisu preveliki. Oporavak je relativno brz, no veliki nedostatak te metode su česti recidivi.

Spomenut ću da u ljekarnama Pet centra možete kupiti i specijaliziranu medicinsku hranu za pse koji boluju od tumora (Hill's Prescription diet N/D), koja je pokazala izvrsne rezultate kao podržajna terapija takvih pacijenata. Naši veterinari pomoći će Vam u odabiru najoptimalnije dijete za Vašeg psa, u ovisnosti od njegovih individualnih potreba.


OZNAKE: