Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam papigicu tigricu staru 10 godina. Ženka je. Već nekoliko mjeseci oko kloake pa prema trbuhu nema perja. Cijelo to vrijeme bila je vedra, vesela i glasna te smo mislili da joj je perje otpalo zbog mitarenja ili zbog starosti, ali u zadnjih tjedan i pol postala je apatična i nakostriješila se, a na donjem dijelu trbuha, koji nije pokriven perjem, mogla se vidjeti jedna kvržica. Također je prestala  uzimati hranu kao prije, nije se više veselila ni sipinoj kosti, koju je inače izglodala u roku od dva dana, te je počela jako otežano kakati. Danas smo je odnijeli  kod veterinara u Heinzelovu gdje su nam dali Enroxil u koncentraciji od 10% te je snimili rendgenom zbog sumnje da ima problem pri nešenju jajeta.

Na rendgenu se pokazalo da nije riječ o jajetu već o tumoru, te ćemo u ponedjeljak imati podrobnije informacije jer danas nije bilo doktora u ordinaciji već samo tehničar koji nas je uslužio. Surfajući internetom vidjela sam da treba razlikovati lipom i tumor. Kako je tehničar rekao da ta kvržica ne izgleda kao tipična tumorska kvrga počela sam sumnjati na lipom. Znam da tumor znači sigurnu smrt, ali vas molim da mi kažete ima li nade da se eventualni lipom povuče upotrebom Enroxila u omjeru 2 ml na 4 dcl vode pet dana ili na neki drugi način, uzimajući u obzir i godine moje ptičice? Hvala vam puno!
Marija

O: U papigica tigrica držanih u zatočeništvu česta je pojava tumora. Javljaju se u odrasloj dobi od 1. do 8. godine.

U ptica, kao i drugih vrsta životinja, razlikuju se dobroćudni - benigni i zloćudni - maligni tumori. Dobroćudni se sporo razvijaju, ne metastaziraju (ne šire se po tijelu), niti recidiviraju (nakon kirurškog odstranjenja više se ne pojavljuju). Tumori se mogu pojaviti na različitim tkivima te se nazivaju prema vrsti tkiva od kojeg su građeni.

U papigica se najčešće u potkožju pojavljuje dobroćudni tumor lipom. Lipomi imaju čvorast ili kuglast vanjski oblik, dosižu različite veličine, uglavnom su tvrde konzistencije, dobro ograničene od okoline i obavijene vezivnotkivnom čahurom a građene od zrelih masnih stanica.

Razvoj ovakvih tumora u tigrica povezan je sa pretilošću, hipotireoidizmom i genetskim faktorima. Iako mogu biti gotovo neuočljivi, često narastu do takvih veličina koje ograničavaju kretanje, a u svom središtu nekrotiziraju i ulceriraju. U potonjem slučaju bol i neugoda je popratna pojava - često se uočava da ptica čupa perje na mjestu tumora, što često rezultira krvarenjem i sekundarnom bakterijskom infekcijom, što postaje i stanjem opasnim po život ako se ne poduzme terapija.

Ako lipom nije nekrotičan ili ulcerativan, početno liječenje provodi se modifikacijom prehrane i pojačanim kretanjem. Također je u ovom stadiju preporučen i dodatak prehrani obogaćen jodom. Oni lipomi koji ne odgovore na ovakvu terapiju skloni su ulceriranju. Prehrana mora biti sa niskim postotkom masnoća a jodni dodaci za stimuliranje štitnjače i metabolizam masnog tkiva. Ukoliko nakon dva tjedna ovakvog režima prehrane i aktivnosti ne dođe do rezultata, jedini uspješni način liječenja je kirurško odstranjivanje istog. Ako je lipom ograničen, ovakav se problem uspješno liječi.

Svakako, terapija antibitotikom širokog spektra je indicirana u slučaju Vaše tigrice, s obzirom na njeno pogoršanje simptoma, no kako se ne radi o infekciji bakterijom ili sličnim mikroorganizmom, liječenje samo na taj način rijetko poluči rezultatima u reduciranju lipoma, već treba poduzeti i ostale navedene korake.

Daljnju prognozu stanja može Vam dati samo veterinar koji je pregledao ptičicu, a ja se iskreno nadam se da će nalaz pokazati povoljan ishod za Vašu ljubimicu, te da Vas čeka još dugo druženje.

OZNAKE: