Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mom psu je na jeziku izraslo nešto jajastog oblika, veličine u prečniku 8 milimetara, crvene boje, od ostatka jezika izdignuto 2-3 milimetra. Glatko je i ne krvari iz te izrasline. Pas je star oko 1,5 godina. Bili smo kod veterinara i kaže da je tumor te da ga ne treba iseći dok ne naraste skroz i raspukne se. Kad se raspukne i počne krvariti, onda ga treba seći. Interesuje me kako se može vizuelnim pregledom to utvrditi. Kolike su šanse da se pas posle operacije tumora u potpunosti oporavi? I da li ga boli ta izraslina? Ako je izraslina histiocitom vrsta tumora, da li mu se može pomoći i koje su šanse za izlečenje? Koliko se ishranom može pomoći psu da duže živi i koju vrstu hrane vi preporučujete za psa?

I da li postoji mogućnost da se tumor povuče sam od sebe?
S poštovanjem, Bojan

O: Tumori jezika, iako rijetka pojava, mogu se javiti u pasa i mačaka, a mogu biti benigne i maligne naravi. Masa tumora na jeziku često ne uzrokuje značajne funkcionalne probleme u pasa pa stoga i vlasnici često ne uočavaju bilo kakve promjene sve dok tumor nije znatno narastao i postao uočljiv.

Ukoliko se ukaže potreba za odstranjenjem mase tumora na jeziku, činjenica je da psi mogu funkcionirati sasvim dobro i kod većih odstranjenja tkiva.

Općenito se svaka pojava otekline, izrasline ili mase na i unutar organizma opisuje tumorom. Mase na jeziku mogu se javiti uslijed traume jezika koja dovodi do nakupljanja krvi u jeziku (hematom), zatim, izrasline kao posljedica virusnih papiloma (bradavice), naslaga kalcija u jeziku (calcinosus circumscripta) te tumori jezika (u benigne tumore svrstava se hematom te granularni stanični mioblastom, a u kancerogene tumore: karcinom skvamoznih stanica, tumor mastocita, fibrosarkom, maligni melanom (može biti pigmentiran ali i ne mora), hemangiosarkom te, rjeđe, drugi tipovi sarkoma). Pojava masa ili tumora na jeziku nema pasminsku specifičnost, dakle niti jedna pasmina nije sklonija ovoj pojavi od druge. No, češće se javlja u srednje starih i starijih pasa te podjednako u oba spola.

U pasa, pojavu izraslina na jeziku prate slijedeći simptomi: pojačano slinjenje (ptyalisis), neugodan zadah iz usta, pokušaji češanja usta šapom, ispadanje hrane prilikom hranjenja ili otežano hranjenje, odbijanje hrane (anorexia). Zatim, posljedično i gubitak tjelesne težine, ponekad i otežano disanje, krvarenje iz usne šupljine ili slina sa primjesama krvi. Sam proces ne smatra se bolnim, no ometa normalne funckije ukoliko naraste do velikih razmjera.

Dijagnoza izrasline na jeziku psa postavlja se općim kliničkim pregledom kojim se uočava čir, izraslina, oteklina i sl.. Iz uočenih promijenjenih dijelova može se uzeti uzorak tkiva za staničnu analizu kako bi se utvrdilo o kakvoj se tvorbi radi. Često je potrebno provesti i dodatne pretrage kako bi se procijenilo zdravstveno stanje oboljelog psa: kompletna krvna slika i biokemija krvi, analiza urina, RTG-snimka prsnog koša (pretraga na prisutnost metastaza), biopsija povećanih limfnih čvorova ukoliko su prisutni. Vaš je veterinar na osnovu izgleda procijenio o kakvom se procesu radi, no, Vi možete, ukoliko želite, zatražiti mišljenje drugog veterinara te po potrebi provesti dodatne pretrage. Na žalost, na osnovu slike iz privitka ne mogu potvrditi niti opovrgnuti njegovu pretpostavku.

Liječenje se provodi u ovisnosti o rezultatima načinjenih pretraga: kirurškim zahvatom - odstranjenje jednostavnih tvorbi u slučajevima benignih tumora, no ova se metoda primjenjuje i u slučajevima invazivnih ili malignih tumora.
Zatim, resekcija ograničenih izraslina, te hemiglosektomija (odstranjivanje polovine tkiva jezika) i kompletna glosektomija. Zatim, osim kirurškog zahvata, u ovisnosti o kakvom se tumoru radi, poduzima se i dodatna terapija zračenjem i kemoterapijom. Nakon operativnog zahvata može se uočiti blago slinjenje sa primjesama krvi koje se kroz nekoliko dana povlači, psa treba hraniti kvalitetnom mekom konzerviranom hranom dva tjedna nakon zahvata kako bi se osiguralo adekvatno zaraštavanje rane, a neke je pse potrebno neposredno nakon zahvata hraniti brizgalicom.

U ovisnosti o kakvom se tumoru radi, iako je tkivo odstranjeno kirurškim zahvatom, može doći do ponovnog izrastanja odnosno metastaziranja u druge dijelove tijela. Prognoza zdravstvenog stanja ovisi o tipu tumora i njegovoj lokaciji na tkivu jezika, a najpovoljniju imaju oni koji se pojave na vršku jezika i benigne su naravi. Iako se na osnovu vanjskog izgleda može procijeniti da li se radi o malignom ili benignom bujanju tkiva, jedini način identifikacije je biopsija tkiva.

Tumori rijetko nestaju sami od sebe bez poduzete terapije, no kako razvoj i rast tumora teče određenim slijedom, proces može zastati u određenoj fazi i mirovati neko vrijeme.

Na jeziku u pasa se najčešće javljaju mioblastomi (tumori granularnih stanica). Oni nemaju tendenciju ponovnog rasta nakon kompletnog kirurškog odstranjenja promijenjenog tkiva, niti imaju tendenciju metastaziranja.
Histiocitomi, pak, (tumori velikih stanica mekih tkiva) najčešće su fibroznog tkiva, nisu osobito česti u pasa, a još se rjeđe javljaju u mačaka. Ovi se tumori najčešće javljaju u području glave, na koži, rastu brzo, mali su, okruglasti i bez dlake. Često se događa da ulceriraju, smanjuju se i u potpunosti nestaju. Histiocitomi se općenito smatraju benignim te ne ugrožavaju zdravlje životinje.

Što se tiče prehrane pasa kod kojih je dijagnosticiran tumor, na tržištu se nudi gotova kompletna medicinska hrana od Hill´s-a "n/d" konzerve koje, zajedno s liječenjem, dijetetski pomažu u ispravljanju metaboličkih abnormalnosti koje se javljaju u pasa s tumorom. Kliničkim studijama je dokazano da produžuje preživljavanje i poboljšava kvalitetu života psima koji imaju tumor. Cilj je prehrane tumoru smanjiti izvore energije ugljikohidrata iz kojih tumor crpi glukozu i metabolizira je do laktata i povišenjem razine masti, koje tumor može koristiti samo djelomično. Zatim, pružiti adekvatnu količinu energije i tako štediti tjelesne zalihe povišenom razinom masti. Smanjiti potrošnju energije metaboliziranjem laktata kojeg iz glukoze tvori tumor, smanjenim unosom ugljikohidrata. Ograničiti rast tumora i produžiti preživljavanje vrlo visokom razinom omega-3 masnih kiselina. I na kraju, povisiti imune funkcije znatnom razinom arginina.

Imajte na umu kako prognoza ovisi o položaju, proširenosti i vrsti tumora. Pri operaciji dobroćudnih tumora prognoza je u pravilu povoljna, osim ako se radi o velikim izraslinama sa sekundarnim promjenama na susjednom tkivu ili o njihovom smještaju na vitalno važnim organima.

Kod sarkoma i karcinoma sa metastazama prognoza, nažalost, nije tako povoljna, no pravilnom i specijalnom prehranom, dodatkom vitamina i minerala te lijekova može se održavati kvaliteta života.

OZNAKE: