Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam jazavčara starog godinu dana, prije 2 tjedna primijeto sam da mu nakon duže šetnje mišići s gornje strane vrata jako pulsiraju. Inače je živahan, normalno jede, trči i sve ostalo radi kao i do sada. Nakon određenog vremena, kada malo odmori, sve opet bude normalno, pulsiranje prestaje. Je li  to od umora ili mu nešto nedostaje? Neki vitamin? Hranim ga Royal Canin juniorom.
Unaprijed hvala! Krešimir

O: Jazavčar je lovački pas sa snažnom muskulaturom koja mu omogučava pokretljivost i izdržljivost. 

Budući da psi nemaju ključnu kost to im omogučava veliku pokretljivost prilikom trčanja. Prednje noge psa nose više od 60 % njihove tjelesne težine.

Pas ima tri vrste mišića: glatko mišićje koje nadzire pokrete organa, srčani mišić koji pokreće srce i skeletno mišićje koje je pod utjecajem volje psa. Budući da Vaš pas ne šepa (ne pokazuje znakove hromosti) najvjerovatnije se radi samo o trzanju mišića.

Moguće je ipak i da se kod Vašeg psića možda radi i o miozitisu, koji pripada prikrivenim povredema. Miozitis je upala koja se odvija u mišićnom vezivu (perimiziju), ali može doći i do oštećenja mišićnih vlakana kod produktivne upale ili poremećaja u ishrani mišića (upalni procesi rezultirat će degenerativnim procesima u mišićnom parenhimu). Tok bolesti može biti akutan ili kroničan. Kroničan tok bolesti karakterizira jako bujanje intersticija. Upala mišića najčešće nastaje zbog gnječenja, istezanja, može nastati i zimi (miozitis reumatica), može nastati i zbog traume tupim predmetom.

Kako biste bili sigurni da je Vaš psić potpuno zdrav, odvedite ga svom veterinaru na pregled. Odabir hrane je odličan i tako se i dalje nastavite brinuti o njemu.

OZNAKE: