franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam mačka od 10 mjeseci. Jako je zaigran i nestašan. Ponekad mu se događa da mu se trza mišić na leđima. O čemu se radi? Unaprijed hvala na odgovoru,

Vedrana


O: Nespecifično trzanje kože na leđima može predstavljati početak tzv. Sindroma mačje hiperestezije. Hiperestezija znači abnormalno povećana osjetljivost kože. Može započeti kao Mačja psihogena alopecija, a zatim prerasti u  puno veći problem. Taj sindrom je poznat pod raznim imenima, kao Sindrom automutilacije, Bolest trzanja kože, Mačja psihomotorna epilepsija, Atipični neurodermitis.

Mačke s ovim sindromom su izrazito osjetljive na dodir duž kralježnice niz leđa do baze repa. Klinički znakovi su različiti: valovito gibanje kože, grčevi i trzanje mišića, trzanje repa, glasno mijaukanje bez razloga, osobito noću, zurenje u prazno raširenih zjenica.

Mačke pokazuju neobično ponašanje nakon dodira, kao što je lovljenje repa, grizenje repa i oko repa čak do automutilacije. One trče, skaču, haluciniraju, mijauču pa se okreću oko sebe i sikću. Mogu same sebe ozlijediti grizući, mahnito ližući, žvačući ili čupajući svoje krzno.

Takvo ponašanje izaziva područja bez dlake, čak i teže kožne promjene. Teško je odvratiti mačke od takvog ponašanja.

Slijed i intenzitet  simptoma može varirati, ovisno o uzroku. Takvo ponašanje se uočava kod vrlo uzbuđenih, uznemirenih i agresivnih mačaka. Točan uzrok je nepoznat, ali stresni događaji mogu izazvati tjeskobu, a posljedično hiperesteziju.

Smatra se da tijekom kronične tjeskobe nastaju promjene u kemikalijama mozga, što može dovesti do hiperestetičnog poremećaja. Stresori zbog kojih nastaje tjeskoba su npr. selidba u novi dom, promjena rasporeda aktivnosti na koje su navikle, odlazak ili dolazak člana kućanstva, uključujući i druge životinje, agresija između mačaka u kućanstvu, premještanje namještaja, viđenje novih, nepoznatih životinja u vanjskoj okolini i osjećaj ugroženosti, dosada i frustracija te bol u tijelu. Bol je snažan poticaj za tjeskobu u mačaka.

Za otkrivanje SMH-a ne postoje dijagnostički testovi, već se diferencijalno dijagnostički eliminiraju druge bolesti kao su bolesti kože (alergije, kožni paraziti, upale kože), bolna stanja kao što su bol u leđima, artritis, upala analnih vrećica, bol u mišićima, bolesti kralježnice, ugrizne rane, apscesi, tumori ili organski poremećaji.

Na prvom mjestu je potrebno smanjiti stres u životu Vaše mačke.

U svakom slučaju bi bilo dobro da Vašu mačku pregleda veterinar.

OZNAKE: