Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam troje štenaca, 6 im je tjedana, te su se od jučer počeli jako tresti i ne mogu stati na noge niti hodati. Bio sam kod veterinara i oni su im dali injekciju za smirenje, što im nije NIKAKO pomoglo. Jedu normalno, samo se ne prestaju tresti. Molim Vas za brzi odgovor!!
Unaprijed hvala.
Pozdrav, Dražen

O: Da biste točno utvrdili radi li se o fiziološkoj ili patološkoj pojavi kod Vaših štenaca, potrebno je napraviti neurološki pregled.

Prema lokalizaciji, bolesti živčanog sustava mogu se podijeliti u bolesti mozga i moždanih ovojnica, bolesti leđne moždine i njenih ovojnica te u bolesti perifernih živaca.

Trzanje i grčenje u štenaca može biti i znak hipoglikemije (abnormalan pad razine šećera u krvi). Kako mozak zahtijeva šećer za normalno funkcioniranje, a ima vrlo slabu sposobnost deponiranja šećera, prvi je organ zahvaćen kada se razina šećera u krvi spusti prenisko. Kod štenaca se vrlo često događa da je unos glukoze u organizam smanjen, a kako imaju slabiju sposobnost pohranjivanja energije od starijih pasa, potrebno im je davati nekoliko obroka dnevno.

Simptomi hipoglikemije uključuju slabost, letargiju, inkoordiniranost, napadaje, nervozu, tresenje. Tek u teškim slučajevima dolazi do nesvjestice. Doduše, kako ste naveli da redovito jedu, mala je vjerojatnost da se radi o ovom poremećaju.

Zatim, hipokalcemija, koja uzrokuje probleme živčanog sustava, a razlikuje se od hipoglikemije što nakon konzumiranja glukoze simptomi nestaju. Kalcij nije samo izuzetno važan dio kosti, već je povezan s kontrakcijama sveg mišićnog tkiva u organizmu (skeletnih, glatke muskulature, srčani mišić), te sudjeluje u mnogim funkcijama u tijelu. Smanjen apetit često dovodi do snižene razine kalcija u tijelu što može uzrokovati napadaje, kataraktu ili slabost mišićja u nekih pasa.

Ukoliko se stanje nije promijenilo, svakako štence odvedite na kompletan klinički te neurološki pregled kako bi se utvrdio razlog ovakvom stanju. Možete se obratiti na Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta.

OZNAKE: