Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo malo štene zlatnog retrivera. Jučer je pojeo otrov za miševe (roza boje, pomiješan sa žitom). Za 15 min smo ga odnijeli kod veterinara i tamo je dobio nešto za povraćanje i neku injekciju konakion, nakon čega je on klonuo i sat i pol se uopće nije budio. Veterinarka je rekla da tako mora biti i da će sve biti o.k. Danas smo bili na kontroli, bio je drugi veterinar, koji je ponovio tu injekciju i nije bilo onakve reakcije i rekao da će se tek za sedam dana vidjeti da li je o.k. Jako smo zabrinuti, psić se sada super ponaša, jede, pije i igra se, ali nije uopće povraćao. Da li je to sve što možemo učiniti za njega ili postoji još neki način i da li je ono bila normalna reakcija nakon prve injekcije? Unaprijed hvala, Maja

O: Otrov za štakore koji se miješa sa pšenicom, a koji se kod nas koristi, je antikoagulant i to kumarinski derivat. Te tvari su kompetitivni inhibitori vitaminu K u procesu grušanja krvi. Osim toga, oštećuje kapilarni endotel pa se toksiči učinak očituje u hemoragičnoj dijatezi. Ono što nama čini najveći problem kod njih je činjenica da se kumuliraju u organizmu i toksički učinak se pojavljuje tek nakon ingestije određene doze. Izuzetno, vrlo velike doze unesene u organizam, odjedanput mogu uzrokovati akutnu vazodilataciju i pad krvnog tlaka te smrt zbog hemodinamičkog kolapsa. Osjetljivost prema kumarinskim derivatima povećana je pri nestašici vitamina C jer je tada fragilnost kapilara povećana.

Klinička slika je napredujuća slabost životinja, bljedilo vidljivih sluznica i krvarenja po tijelu, u obliku većih ili manjih hematoma po uškama, butovima, u okolici zglobova, posebno skočnog zgloba te po vidljivim sluznicama. Krvarenja se zapravo razvijaju u svakom tkivu, u potkožnom tkivu, mišićju, pod poplućnicom, potrbušnicom u mozgu itd. Otrovane životinje mogu imati krvavi proljev ili povraćati krv, mogu krvariti na nos ili mokriti krv.

Pri postupku s otrovanim životinjama treba imati na umu da mehanički inzulti prilikom hvatanja životinja mogu uzrokovati potkožne hematome, a ubod i najtanjom iglom može izazvati nezaustavljivo krvarenje.

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze (vlasnikovih podataka o pojavi, tijeku i simptomima bolesti), kliničkoj slici i nalazu laboratorijske pretrage krvi.

Liječi se specifičnim farmakološkim antidotom, a to je vitamin K (Konakion). Dajemo ga s infuzijom glukoze i fiziološke otopine, čime suzbijamo dehidraciju i nadomještamo volumno izgubljenu krv. Stanje kardiovaskularnog sustava poboljšavamo vitaminom C, a komplikacije bakterijske prirode sprečavaju antibiotici.
 
Ono što je u Vašem slučaju započelo dobro, jest odabrana terapija, no nije dobro što pas nije povratio. Naime, doktorica je dala injekciju za povraćanje tako da pas izbaci sa pojedeno "žito" sa otrovom da ga ne probavi i da ne ode u organizam. Na žalost, nije Vas upozorila da se ponovno javite ukoliko psić ne povrati. S obzirom da nije povratio, otrov je probavljen. Sada je potrebno reagirati kao da je nastupilo trovanje i aplikaciju antidota ponavljati najmanje 10 dana.

OZNAKE: