Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Zanima me da li trovanje antifrizom uzrokuje moždana oštećenja i da li zbog moždanog oštećenja može doći do gubitka refleksa za hranom, budući mi je pas otrovan prije 8 dana i još se drži, ali ništa ne jede. Na fiziološkoj je i glukozi, a promjenio se i što se tiče ponašanja, kao da je izgubljen! Primjetio sam da jede zemlju pa sam pronašao da psi jedu zemlju kad im fali minerala pa me zanima da li se Canilette tablete mogu izmrviti na prah i dodati fiziološkoj otopini pa intravenozno dati psu, budući nista ne jede i svaki dan povraća? Kako povratiti refleks za hranom, odnosno kako ga natjerati da počne uzimati hranu, a pretpostavljam da je i sluznica želuca nastradala. Ivan

O: Svi problemi koje Vaš pas ima, nastali su kad je kemikalija, u ovom slučaju antifriz, uništila sluznicu želuca. Sve što se dalje događa rezultat je trovanja.

Kad je antifriz dospio oralnim putem u želudac, on je svojim kemijskim  djelovanjem "spalio" sluznicu želuca. Uništena sluznica želuca ne može obavljati svoju funkciju, a to je izlučivanje probavnih enzima i želučane kiseline koji razgrađuju hranu. Štoviše, želučana (solna) kiselina se vjerojatno donekle i izlučuje pa tako još više nagriza ozlijeđenu sluznicu. Otuda potreba za uzimanjem zemlje jer pas nagonski pokušava neutralizirati kiselinu koja mu nagriza erodiranu sluznicu i uzrokuje bol. U tom slučaju, psa ne treba ni tjerati da uzima krutu hranu jer ju ne može probaviti, a infuzije glukoze i fiziološke otopine mu daju energiju i elektrolite izravno u krv.

Pas na infuzijama može živjeti jer dok ih dobiva neće dehidrirati, a to je najbitnije. Dodavanje u infuziju bilo kakvih preparata, pa bili to i mineralni pripravci, nije dozvoljeno zato jer infuzija više neće biti sterilna, a veća količina minerala u krvi mogla izazavati još jače trovanje. Minerali se, nakon resorpcije u želucu i crijevu, deponiraju u jetri i drugim organima i sudjeluju  u fiziološkim procesima metabolizma u vrlo malim količinama. On hranu neće ni uzimati dok se ne zaliječi oštećena sluznica, a najvažnije je da se lijekovima neutralizira želučana kiselina.

Drugi simptomi koje primjećujete, kao što su neki neurološki problemi, najvjerojatnije nastaju zbog oštećenja jetre. Jetra kao najvažniji žlijezdani organ, obavlja razne funkcije, a između ostalog ima važnu ulogu u detoksikaciji organizma. Jetra ima najveću ulogu u obrani organizma od mnogobrojnih toksičnih spojeva koji se stvaraju u endogenom metabolizmu, a također i egzogenih toksina. U egzogene toksične tvari ubrajaju se i mnogobrojni lijekovi čiji se metabolizam odvija u jetri. U procesu oslobađanja organizma od kemijskih tvari postoje dva puta: proces eliminacije putem bubrega te proces detoksikacije kad jetra metabolizira liposolubilne molekule u svojim stanicama. U slučaju Vašeg ljubimca, jetra će pokušati razgraditi i antifriz kao toksični spoj, a on će najvjerojatnije izazvati i oštećenja jetrenih stanica. Slabljenje funkcije jetre može dovesti do moždanih simptoma  jer se posljedično oštećuju i moždane stanice.

Nadam se da sam vam ovim informacijama pomogla shvatiti bar mali dio metaboličkih procesa koji se trenutno odvijaju kod Vašeg psa.

Za sve dodatne informacije možete konzultirati Vašeg veterinara jer ipak on terapira Vašeg psa svakodnevno i najbolje je upoznat sa svom problematikom.

Nadam se da će se Vašem psu, unatoč teškom trovanju, popraviti stanje i da će ozdraviti.

OZNAKE: