Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kunića, starog godinu dana. Pojeo je slučanjo list od cvijeta filadredona. Nakon toga su mu otkazale noge. Bili smo kod veterinara. Dobio je dvije injekcije i veterniar je rekao da jedino što možemo je čekati da otrov izađe. Zanime me vaše mišljenje o tome. Hvala na pomoći. Danijel

O: Postoji niz otrovnih biljaka koje bi mogle naškoditi Vašem kuniću. Neke od njih su: difenbahija, naprstak, ljiljan, imela, ljuta kopriva, kužnjak, sve vrste cvjetnih lukovica, filadendron, azaleja, božićna zvijezda, kukuta, bršljan, oleandar, rododendron, glicinija, tisa, ali i mnoge druge.

Trovanje otrovnim biljem u kunića može se manifestirati različitim simptomima kao što su: slinjenje, proljev, različite alergijske reakcije (kožne), srčane i dišne smetnje, nekoordinirane kretnje, ekscitacija, a mogu dovesti i do trajnih oštećenja unutrašnjih organa, posebice bubrega.

Kako kunići nemaju refleks povraćanja, trovanje biljem koje inače izazivaju ovaj simptom vrlo lako može ostati nezapaženo sve dok ne bude prekasno.

U svakom slučaju dobro ste postupili. Naime, samo uspostavljanje dijagnoze, od strane veterinara, je bitno olakšano činjenicom da ste primijetili ljubimca da je pojeo dotičnu biljku. Također, vjerujem da je Vaš veterinar učinio sve što je u njegovoj moći kako bi primijenio odgovarajući terapiju.

Naime, generalno se daju tekućine koje pomažu bržoj eliminaciji samih toksičnih tvari iz organizma. O vremenu oporavka, teško je govoriti jer ovisi o više čimbenika: količini unesenog toksina, vremenu od trenutka uzimanja toksina do trenutka poduzetog liječenja, gojnom stanju ljubimca,...

Za to vrijeme, kunića držite u toploj i mirnoj prostoriji. Na takav način ćete ljubimcu minimalizirati šok te ubrzati oporavak.