dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Luna je sterilizirana mačka. Ima pristup susjedstvu, kući dolazi dok je gladna i spavati navecer. Prije par dana primijetila sam da je bezvoljna i samo bi spavala,no nisam se nesto zabrinula jer je normalno jela, no vec iduci dan je slabo jela i sad vec 4 dana nije skoro nista jela. Bila sam kod veterinara, kada sam i primijetila neke crne tockice po njenom tijelu koje u kontaktu s vlaznom maramicom kojom sam ju obrisala se pretvore u krv,tj rastope se. No da ne duljim, vetica joj je pogledala i oci kod kojih su bjeloocnice krvave i dala dijagnozu trovanja, dala joj je 2 injekcije i posto nisam u mogucnosti dolazit svakog dana jer mi nije blizu vet, dala mi je injekcije vitamina K za ostalih 5 dana koliko je rekla da ce trajat terapija. No mene brine sto njoj nije nimalo bolje vec 3.dan od pocetka terapije (mada joj je 2.dan bilo bolje,ali sad se pogorsalo) te ne zeli ni jesti ni piti vec 5 dana pa joj ja svako malo dajem vode i guram hranu u usta. No dobila je i temperaturu danas. Cula sam se danas s vetom i ona kaze da bi joj trebalo biti bolje, ako nebude da joj dam danas po drugi puta opet injekciju Koja je vasa preporuka ili savjet? Da li joj smijem dat injekciju od dvije ampule dnevno? I da li joj se mozda pogorsalo jer sam joj jucer davala mlijeko Vitacraft s vitaminima i vitaminsku pastu Dr Claubert? Hvala. Željka


O: Žao mi je ali Vam na ovakav način nisam u mogućnosti pomoći. Naime, naši odgovori su prvenstveno informativne svrhe i kao takvi ne mogu zamijeniti pregled kod veterinara. Također, kako nam na ovakav način nije moguće postaviti dijagnozu, moramo se složiti s veterinarom koji je pregledao ljubimca te postavio dijagnozu.

Trovanje u mačaka, pogotovo onih koji izlaze u prirodu, je poprilično često. Tako, najčešće se mačke otruju rodenticidima koji sadrže kumarinske derivate i djeluju aktikoagulacijski, tj remete proces zgrušavanja krvi, i oštećuju stijenke krvnih žila. Rezultat mogu biti, ovisno o količini uzetog otrova, krvarenja i uginuće. Krvarenja se mogu vidjeti na koži i sluznicama kao i na svim prirodnim otvorima, a njihov intenzitet ovisi o količini i koncentraciji otrovnih tvari unesenih i resorbiranih u probavnom sustavu ljubimca. Trovanje može nastupiti nakon uzimanja veće količine otrova odjednom ili ponavljanim uzimanjem manjih količina otrova. Otrovana životinja postaje troma, krvari iz svih prirodnih otvora, mnogo žeđa, šepa zbog krvarenja u zglobovima i obično ugiba u teškoj anemiji, između 5 i 8 dana nakon uzimanja otrova.

Liječenje trovanja uključuje davanje specifičnog antidota (vitamin K) u tijeku nekoliko dana, infuziju glukoze i fiziološke otopine (za nadomještanje izgubljene tekućine), a za jačanje kardiovaskularnog sustava, parenteralno se daju vitamin C i kardijaci. Ukoliko se jave bakterijske komplikacije, potrebno je dati i antibiotike. Konakion MM (Phytomenadionum) primjenjuje se kao antidot za kumarinske antikoagulanse u liječenju krvarenja. Koristi se kao injekciona otopina ili u tabletama.

Doza vitamina K određuje se prema postavljenoj dijagnozi trovanja. Tako, ovisno o dijagnozi kao i preparatu koji se primjenjuje,... početna doza je najčešće 2-6 mg/kg raspoređena u jednake doze 2 ili 3 puta dnevno. Kasnije se primjena ovih preparata poduzima pomoću tableta kroz još nekoliko tjedana (6-8 tjedana). Razlog je tome što postoje mnogi otrovi koji se u organizmu mogu postupno otpuštati i kroz period od 6 tjedana. Trajanje same terapije kao i način aplikacije pojedinih preparata u direktnoj vezi je s postavljenom dijagnozom kao sa samom reakcijom liječenog ljubimca na primijenjenu terapiju.

Više o antikoagulansima možete saznati i u odgovoru kolegice Tanja Krulc, dr. vet. med., na sljedećoj stranici  Sumnja na trovanje i terapija

Zbog svega gore navedenog, savjetujem Vam da se ponovno obratite svojem veterinaru ili potražite drugo mišljenje, veterinara koji će biti u mogućnosti pregledati ljubimca t Vas dalje savjetovati oko liječenja, odnosno odgovoriti Vam na sva pitanja.

OZNAKE: