Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije 2 dana moj je pas razrezao šapicu, točnije jastučić sa strane, i otkinuo je mali dio tkiva. Nisam ga vodila veterinaru, nego sam mu oprala ranicu i pošpricala ju sprejem "Tardocyclin". Djelatna tvar pripravka je oksitetraciklin antibiotik dobiven iz kulture aktinomicete Streptomyces rimosus. Šapicu sam mu zamotala. Sprej ostavlja plavu boju na nanesenome dijelu. Moj pas je nakon nekih 1,5 h skinuo zavoj i polizao šapicu, a sa time i sprej. Mene zanima da li mu se može što dogoditi lizanjem tog spreja? Naime,već je dva dana malo snužden. Pije vodu, ali mi se nekako čini da manje jede (ne znam da li je to zbog vrućina ili ima kakve veze sa ozljedom). Ivana

O: Tardocyclin spray je antibiotik namijenjen za lokalnu uporabu. Djelatna tvar pripravka Tardocyclin je oksitetraciklin antibiotik dobiven iz kulture aktinomicete Streptomyces rimosus.

To je antibakterijski lijek širokog spektra koji inhibira rast i razmnožavanje brojnih vrsta aerobnih i anaerobnih Gram-pozitivnih i Gram-negativnih bakterija, te mikoplazmi, klamidija i spiroheta. Inducirana je njegova uporaba na ekstremitetima, vimenu, sisama, vanjskim spolnim organima,...

Prilikom aplikacije, potrebno je na oboljelo mjesto nanjeti priravak sve dok se ne "oboji" tamnoplavo. Prema uputama proizvođača, ako pas i poliže ranu, sprej mu ne bi trebao štetiti.

Svaka ozljeda se treba tretirati na točno određeni način i prema određenom redoslijedu:

1. ozljedu bi trebalo isprati s nekim od preparata koji posjeduju antiseptička i netoksična svojstva, a sve u svrhu uklanjanja mikroorganizama (npr. jod, alkohol)
2. ranu bi trebalo obraditi (utvrditi opseg oštećenja okolnog tkiva, te u skladu s istim ukloniti nekrotično)
3. po potrebi, zašiti ranu
4. zaštititi ranu preparatima antibiotskog djelovanja
5. previti ranu

Poželjno bi bilo zaštiti ranu od lizanja postavljanjem ovratnika.

Napominjem, svaka zapuštena povreda može završiti ozbiljnim komplikacijama ili trajnim deformacijama.

OZNAKE: