MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Zanima me da li se Pratel tablete mogu koristiti ukoliko mačka doji? Ili to nije preporučljivo...?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru! Dženita

O: Pratel tablete sadrže dvije aktivne tvari koje djeluju protiv želučano-crijevnih oblića i trakavica u pasa i mačaka. Tablete se daju psima ili mačkama izdrobljene zajedno s hranom ili cijele skrivene u komadiću mesa ili drugo. Lijek se u propisanoj dozi daje jednokratno i to mladim mačkama 1/4 tablete, a odraslim mačkama 1 /2 tablete.  Pratel tablete preporučuje se davati 3-4 puta na godinu. Pratel tabletama ne smije se dehelmintizirati gravidne kuje i mačke te životinje koje se koriste za prehranu ljudi. Osim toga, nije ih uputno primjenjivati kod vrlo kahetičnih (jako mršavih) životinja.

Izmet pasa i mačaka je preporučljivo neškodljivo uklanjati u prva dva dana nakon primjene, jer djelatne tvari ne djeluju na jajašca nametnika.

Mačke podnose 5 puta, a psi i 10 puta veću dozu od propisane. Prvi očekivani simptom predoziranja kod mačaka je povraćanje. Dob prvog davanja tableta u uputama, koje dobijete uz svaku kupljenu tabletu u ljekarnama Pet centra, nije posebno navedena. Ako je tableta pravilno primjenjena, zajedno sa hranom, ne bi trebalo doći do nuspojava.

Dojne kuje i mačke smije se dehelmintizirati, najbolje istodobno kada se tretira štenad ili mačiće.


Savjetujem Vam tablete Prazinon 230/20 mg koje su registrirane da se bez problema mogu dati dojnim životinjama, što u uputstvu za Pratel nije navedeno.

OZNAKE: