Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kuju ptičara staru 7,5 mj. Zanima me kojim vježbama (trčanje uz bicikl, plivanje, skakanje) mogu popraviti njezin sadašnji izgled (formu)? Naime, kuja ima mekana, usudio bih se reći - sedlasta leđa i jako loše stoji, stražnje noge joj nisu lijepo oblikovane, nego su u ravnom položaju (bez pravilnog kuta), što čak daje dojam da je nadgrađena. Kuja je u kondiciji i nije pretila. Uzgajivač me uvjerava da bih trebao pričekati 1,5 godinu, ali ja ne želim ništa prepustiti slučaju pa se javljam vama. Unaprijed hvala na odgovoru. Pozdrav, Josip

O: Ptičari su psi koji pripadaju VII. FCI skupini (Group 7 Continental Pointing).

Karakteriziraju ih osobine poput: svestranost, temperamentnost, privrženost, oštar njuh, druželjubivost, želja za učenjem. Psima ove FCI skupine najbolje odgovara sportska obitelj, odnosno, obitelj koja će se puno kretati.

Postoje različiti načini poboljšavanja kondicije i popravljanja forme Vašeg ljubimca, kao što ste i naveli - trčanje, plivanje, vježbe agilnosti, vježbe rada,... Trebate znati da se treninzi moraju provoditi oprezno, pažljivo i stručno, kako bi se spriječile ozljede i komplikacije te polučio željeni učinak. U tu svrhu, u RH je registrirano više udruga za rad i obuku službenih i športskih pasa.

Struka savjetuje da se sa psima većih pasmina s treninzima može početi nakon godine dana života. Pri tome poželjno bi bilo pridržavati se nekoliko postulata:

- pas mora biti zdrav da bi se moglo početi s intenzivnim treninzima
- postupno uvođenje u kondicioni trening
- izbjegavati treninge po velikoj vrućini i/ili vlazi zraka
- izbjegavati hranjenje ljubimca 3 sata prije i 1 sat po vježbanju

Plivanje osigurava dobru fizičku kondiciju, ojačava kardiovaskularni i respiratorni sustav, jača i izgrađuje mišiće te smanjuje mogućnosti ozljeda na najmanju moguću mjeru. Istraživanja su pokazala da plivanje od 1 minute je isto kao i trčanje od 4 minute.

Sami treninzi će učiniti mišiće izdržljivijim, ali neće povećati snagu psa. Stoga je potrebno prilagoditi prehranu ljubimca. To se postiže pojačanom hranidbom (npr. Eukanuba Jogging & Agility ili Royal Canin Performance Energy 4300 ili 4800). Takva hrana omogućuje lakše podnošenje napora, postizanje boljih rezultata i brže oporavljanje nakon napora.

Najbolje informacije o standardima svake pojedine pasmine pasa te o mehanizmima popravljanja istog možete dobiti od kinoloških sudaca. Hrvatski kinološki savez (HKS) se nalazi u Zagrebu, Ilica 61, tel. 01/48 46 124.

Savjetujem Vam da prije početka programa vježbanja, odvedete svog ljubimca kod veterinara kako bi isti utvrdio zdravstveno i fizičko stanje te posljedično prilagodio režim treniranja.

OZNAKE: