Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prijateljima bi za Božić htjeli pokloniti ptičicu - kanarinca ili zebicu. Zanima me kako pticu transportirati od dućana do odredišta, s obzirom da ne bismo kupovali krletku?
Najljepša hvala!
Tatjana

O: Vašu ćete ptičicu najsigurnije transportirati u manjoj kutiji na kojoj su otvori za zrak. Kutije u kojima se prodaju ptice obično su kartonske i perforirane su upravo toliko da ptica ne izleti, a da može normalno disati.

U dućanima Pet centra možete kupiti i male plastične transportere za ptice koji su praktični jer imaju ručicu za nošenje, pticama su udobni i lako se peru. Mogu poslužiti kao privremeni smještaj za pticu u vrijeme čišćenja krletke, putovanja ili eventualnog posjeta veterinaru.

Za ptice je bolje da su prilikom transporta u polumraku i manjem prostoru. Tako se osjećaju sigurnije, a kako stoje na ravnoj podlozi manja je opasnost od eventualnih povreda (npr. pad s prečkice u slučaju prenošenja u krletci). Polumrak je važan naročito noću jer ptica nije izložena naglim promjenama u osvjetljenju okoline.

Puštanje ptice u novu nastambu trebalo bi proteći u što mirnijoj atmosferi. Krletku bi trebalo postaviti u kut prostorije i prvih dana pticu ne bi trebalo hvatati niti puštati da slobodno leti. Ona će se nakon 10-tak dana priviknuti na ukućane i njihovo kretanje kroz stan, a isto tako se neće bojati zvukova koji su uobičajeni za njen novi dom.

OZNAKE: