Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam toy pudla teškog 2 kg, staroga 8 godina. U posljednja 2 tjedna intenzivno kiše. Molim Vas za savjet što trebam napraviti. Napominjem da ga hranim Royal Canin Intestinal hranom za pse.
Hvala na odgovoru, sa štovanjem,
Antonio Dešković.

O: Preporučili bi Vam da posjetite veterinara koji će obaviti detaljan pregled (krvna slika, Rtg, askultacija grudnog koša i drugo) i na temelju nalaza odrediti dijagnozu i terapiju.

Određivanje razloga kihanja i postavljanje dijagnoze, a da fizički ne vidimo i ne pregledamo ljubimca, nije moguće, jer postoji velika mogućnost da pogriješimo. Možemo Vam samo pomoći podpitanjima: da li ste ga nedavno kupali i pravilno osušili, da li ste ga vodili u šetnju a bilo je hladno vrijeme, a u stanu se grije te je došlo do nagle promjene u temperaturi prilikom izlaska (toy pasmine podložne su prehladama), da li ste nedavno u stanu imali neke preinake poput bojanja zidova, lakiranje parketa, kemijski dali očistiti tepihe, da li ste ga vozili u automobilu a prozor je bio otvoren (propuh), da li se družio s nepoznatim psima, jer je sada vrijeme oboljevanja od "kennel cough" ili zaraznog kašlja???

OZNAKE: