Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Želim Vam se zahvaliti jer ste mi već dali korisne informacije i zahvaljujem se od sveg srca. Trenutno imam jedno pitanje. Ponosan sam vlasnik sirijskog hrčka. Pošto su veće vrućine, a doma nemam na žalost klimu, može li se ikako olakšati hrčku te vrućine i na koji način? Pošto živim na moru malo mi je nezgodno jer nisam u svakom trenutku doma. Primjetio sam da mu se stražnjica nekako drugačije oblikovala (nego što je obično). Malo sam se preplašio jer mi je ljubimac zbilja prirastao srcu pa Vas molim za skorašnji odgovor. Normalno jede i manje je aktivan nego obično po noći. Unaprijed hvala na svemu,
Denis

O: Neke male životinje su osetljivije na povišene vanjske temperature, naročito zamorci, činčile, hrčci i zečevi. Pretile životinje, i one koje imaju gusto krzno, inkliniraju toplotnom udaru. Starije i trome životinje pripadaju rizičnoj skupini, pogotovo ako ne piju dovoljne količine vode.

Do toplotnog udara dolazi kada je vanjska temperatura 28 C ili više. Velika vlažnost (preko 70%) isto može povećati mogućnost toplotnog udara. Ostali rizični faktori uključuju neadekvatnu hladovinu i ventilaciju, te prenatrpanost, i druge forme stresa. Toplotni udar se manifestira karakterističnim kliničkim znakovima - hiperventilacija, jezik izrazito crvene boje, pojačana salivacija, depresija, inertnost, grčenje, smrt.

U slučaju toplotnog udara, potrebno je u što skorije vrijeme kontaktirati svog veterinara, te za to vrijeme pokušati sniziti temperaturu (postepeno!) kvaseći uši, noge i krzno hladnom vodom.

Toplotni udar se može spriječiti osiguravanjem hlada i pogodne ventilacije. Možete dati svom ljubimcu veliku pokrivenu posudu ispunjenu kockicama leda, pored koje će on leći i na takav način se hladiti. Sličan učinak se može postići i sa zaleđenim bočicama vode. U kavez mu se može ostaviti i keramička pločica ili komad mramora, na koji će Vaš ljubimac moći leći. Četkajte Vašeg ljubimca redovito, kako bi ste mu odstranili otpalu dlaku. 

Kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med., je pisala o toj temi na stranici 
Hrčak i (ne)podnošenje vrućine .