Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam jednogodišnju kujicu velike pasmine koja se prije dva tjedna počela tjerati. Prvi tjedan je bio normalan: stidnica nabreknuta, krv tamnocrvena, privlači mužjake, ne dozvoljava parenje. Nakon tjedan dana, ujutro za vrijeme šetnje prišao nam je jedan mužjak. Kuja je maknula rep u stranu i dopustila da ju njuška i liže. Takvo joj je ponašanje trajalo taj dan i dva dana poslije (preciznije, u prošlu subotu, nedjelju i jučer u ponedjeljak). Danas je dopustila da je mužjaci njuškaju, ali je cijelo vrijeme sjedila i nije dala se pariti. Moram napomenuti da joj je tih dana iscjedak bio svjetliji nego prije, a danas je ponovno bio tamnocrven. Kujica boravi u dvorištu, trenutno u ograđenom prostoru da psi ne mogu do nje.

Zanima me zašto više ne dozvoljava parenje i zašto joj je iscjedak isti kao na početku tjeranja? U strahu sam da se možda jedan od mužjaka uspio spariti s njom, nekako preko žičane ograde. Nakon koliko vremena ću moći prepoznati graviditet? Da li je moguće (ne znam da li je humano, ali morate me shvatiti da ne želimo mlade, a i kujica je premlada za prvo leglo) da se kujica operira nakon tjeranja u kojoj bi se odjednom i sterilizirala i izvadile oplođene jajne stanice? Molim Vas za hitan odgovor. Znam da Vam je teško odgovoriti na sva ova silna pitanja, ali treba mi pomoć. Unaprijed hvala! Lucija

O: Kuje se prosječno tjeraju dva puta godišnje, tj, svakih šest mjeseci, ali to može biti i svakih 4 ili 9 mjeseci. Estrus ili tjeranje kod kuja protječe u četiri faze. Prva faza spolnog ciklusa ili proestrus je izrazito duga u kuja i traje oko 9 dana. U to vrijeme se javlja iscjedak crvenkaste boje zbog hiperemije, uslijed djelovanja hormona i pucanja kapilara. U ovoj fazi dozrijevaju folikuli na jajnicima, luči se estradiol koji uzrokuje proliferaciju maternice i vaginalnog epitela.

Druga faza spolnog ciklusa ili estrus traje ovisno o pasmini, oko 9 dana. U ovoj fazi dolazi do pada koncentracije estrogena i povećava se koncentracija hormona koji će izazvati ovulaciju. U ovoj fazi ženka je spremna za parenje. Količina iscjetka je vrlo mala, svijetle boje.

Treća faza ili diestrus traje 60 - 70 dana, ukoliko ženka nije gravidna. U ovoj fazi dolazi do oblikovanja žutog tijela. Ove promjene se odvijaju pod utjecajem progesterona.

Četvrta faza ili anestrus je faza spolnog mirovanja. Ova faza traje slijedećih 150 dana, a u krvi dolazi do opadanja koncentracije spolnih hormona.

Treba uzeti u obzir da trajanje ovih perioda može odstupati nekoliko dana, ovisno o pasmini, veličini itd.

Kuja ovulira najčešće dvanaestog dana, od početka krvarenja. Naravno, treba spomenuti da to može biti i 10 - 14 dana, a postoje i podaci koji govore da se to može desiti čak i 5. dana i 25. dana spolnog ciklusa. Postoje i fizički znakovi koji nas mogu upućivati da je nastupila ovulacija, a to su: stidnica postaje edematozna, hiperemična, kuja povlači rep u stranu, osobito kada ju mazite po stražnjem djelu leđa, dozvoljava mužjaku parenje.

Ako sumnjate da se kujica uspjela spariti i ne želite štence, te ionako kujicu mislite sterilizirati, kada prestane tjeranje obratite se veterinaru i dogovorite termin sterilizacije što prije. U ovom se slučaju radi ovariohisterektomija (ako je kujica skotna), tj, odstranjuju se jajnici i maternica. Ova metoda, kojom se ujedno abortiraju nepoželjni štenci, se u današnje vrijeme često koristi (i kod kuja i kod mačaka). U svakom slučaju to smatram odgovornijim postupkom od davljenja i utapanja tek okoćene štenadi i mačića, ili ostavljanja štenadi i mačića na cesti, u smeću ili pred tuđim ulaznim vratima, koji nisu sami sposobni za život, pa im je sudbina unaprijed zapečaćena pod kotačima ili nekom drugom tragedijom.

Dijagnostika graviditeta kod kuje se svodi na palpaciju, ultrazvuk i rentegen. Palpacijom abdomena se mogu naći ampulasta proširenja maternice od 20 - 35 dana graviditeta. Ultrazvukom se može dijagnosticirati graviditet kod kuja od trećeg tjedna, a jedino se točan broj štenaca može vidjeti rentgenom.

Još bih Vam htjela napomenuti da kod kuja graviditet traje relativno kratko (prosječno oko dva mjeseca) i da nemate puno vremena za obaviti sterilizaciju prije poroda. Osim toga, na ultrazvuku se već 28. dana graviditeta može vidjeti kako se štenci u maternici pomiču. Iz gore navedenih razloga bih Vam savjetovala da - ukoliko zaista ne želite štence - sterilizaciju kujice obavite čim prije nakon završetka tjeranja.

OZNAKE: