Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Lijepo Vas molim da mi kažete koliko bi trebao biti težak aljaški malamut star 7 tjedana, te koju bi težinu trebao postizati u pojedinim fazama svog razvoja? Unaprijed hvala!!! Lidija Gorupec

O: Aljaški malamut je pas koji izgledom nalikuje vuku. Težina odraslog psa je oko 40 kilograma, a visina 58-71 cm. Očekivana životna dob je 12 godina. Porijeklom je iz SAD-a. Glava mu je velika i snažna, oči smeđe, uši trokutaste i uspravne, tijelo jako i mišićavo, dlaka gusta s vrlo gustom poddlakom a rep je kao perjanica nošen visoko na leđima.

Težina šteneta 7 tjedana starog varira ovisno o tome da li se radi o ženki ili mužjaku, ovisno o njegovom genetskom materijalu (prabake, pradjedovi, bake, djedovi, roditelji...), prehrambenim navikama i sl., te može biti između 5 i 10 kg za tu životnu dob. U prvih 7-8 mjeseci štene intenzivno raste i u tom periodu postiže oko 75 % ukupne tjelesne mase.

Aljaški malamut spada u velike pasmine pasa. Štenetu velike pasmine potrebno jr 15 mjeseci da odraste. Razvoj skeletnog sustava se odvija u dvije faze. Prva faza je faza odvikavanja od sisanja do 5 mjeseca života. U toj se fazi razvija koštani sustav šteneta. To je faza intenzivnog rasta i štene dobiva oko 130 grama dnevno i dosegne 50% težine odraslog psa. Slijedi druga faza razvoja od 5.-15. mjeseca života. U toj fazi štene dobiva i dalje na težini ali sporijim tempom. Razvija se mišićna masa i koštane strukture šteneta. Da bi se osigurao pravilan rast koštanog sustava štenetu je potrebno dvostruko više energije nego odraslom psu. Probavni sustav šteneta još uvijek je nezreo, te zbog pretrpavanja hranom može doći do proljeva, a osim toga povećana tjelesna težina opterećuje još nerazvijene zglobove. Iz tih razloga je potrebno redovito kontrolirati tjelesnu težinu šteneta.

OZNAKE: