Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Primjetila sam da se mojoj tigrici ljušti kljun. Čak mi i onaj dio na vrhu dolje izgleda kao da je napuknuti, kao da će otpasti. Ne znam koliko je tigirca stara, nisu mi znali reći. Ima crne crte još po polovici glave, na vrhu ih više nema. Hranim je s kupljenim sjemenkama u koje dodajem minerale, to su mi savjetovali za mitarenje. Pretpostavljam da je to dobro i za kljun ako je dobro za perje. Primjetila sam jedino da joj sipina kost nije zanimljiva uopće, radije gricka rešetke kaveza. U vodu joj stavljam vitamine u tekućini. 2-3 puta na tjedan joj dajem voće i povrće ali nije zainteresirana za ništa osim za jabuke. Strah me da joj ne otpadne polovica kljuna! Molim Vas za savjet, Dragica.

O: Ptičji kljun je ptici produžena ruka. Služi im za obranu, borbu, hranjenje, pravljenje gnijezda... Posebno se papige znaju fantastično služiti svojim kljunom. Kao i kod sisavaca sastoji se od gornje vilice (maxilla) i donje vilice (mandibula).

Kljun i njegova okolina često su pokazatelj zdravstvenog stanja ptice. Pucanje i listanje kljuna može biti posljedica traume, ili udarca kljuna prilikom letenja ili prilikom sletanja (prozor, zid, vrata...). Također oštećenja kljuna mogu se javiti prilikom griženja krletke. Ponekad su takva stanja posljedica bolesti i bolesnih stanja, a vrlo često posljedica nedostatka, tj. deficita vitamina D3 i kalcija.

Ukoliko se radi o traumi obavezno morate posjetiti veterinara da bi se ocjenio stupanj defekta i pružila pomoć ptici. Poželjno bi bilo dodavati multivitamine i minerale koji su neophodni za sanaciju problema.

OZNAKE: