Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Kao prvo pohvaljujem vaš rad, organiziranost osoblja u vašim prodavaonicama, vašu internet stranicu i to što ste uvijek spremni pomoći i odgovoriti na upite vaših kupaca. I ja bih vam postavila jedno pitanje. Imam papigicu tigricu i svi kažu da se tigrice vole kupati, no moja se ne želi kupati. Prije ove tigrice imala sam jednu papigu i ona se voljela kupati. Zanima me zašto se tigrica koju imam ne želi kupati. Ali tu nije kraj priče: i moj prijatelj je u istoj situaciji, a kadice su nam iste boje (ljubičaste) pa ja sada ne znam da li tigricama ne odgovara boja kadice ili je nešto drugo u pitanju?
Romana

O: Gotovo sve tigrice vole se kupati, no to nije univerzalno pravilo. Svaka tigrica različita je u svojim potrebama.

Tigrice se kupaju na nekoliko načina, jednako učinkovitih: kupanje u plastičnoj kadici sa zrcalom na dnu, kupanje ispod mokrog lista salate, kupanje prskanjem (tuširanje), kupanje pod mlazom vode u lavabou.

Prilikom kupanja potrebno je voditi računa o nekoliko stvari: kadica za kupanje kao i kavez ne smiju biti na propuhu; kupajte Vašu tigricu ujutro kako bi se osušila do vremena za spavanje; tigrice se suše samo na zraku (ne sušilom za kosu ili ručnikom); uvijek neka im je topla voda za kupanje.

Boja kadice za kupanje u tolikoj mjeri ne utječe na samo uživanje u kupanju. Ptice razlikuju spektar boja kao i ljudi, no zbog specifične građe oka razlikuju nijanse boja detaljnije od nas. U literaturi se navodi kako je simpatija prema određenoj boji također individualna. Ako se Vaša tigrica ne želi kupati, pokušavajte je priviknuti na to, nikako je ne silite jer će se tada jednostavno bojati kupanja. Možda Vaša tigrica uopće ne voli kupanje, tada je prskajte, tuširajte. Probajte pronaći koji je način Vašoj tigrici najprimamljiviji.

OZNAKE: