Iris Pazanin 2017


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imam 4 tigrice u stanu, a uskoro trebamo dobiti bebu. Zanima me ima li kakvog razloga za zabrinutost, tj. može li beba dobiti neku bolest od njih. Tigrice su zdrave, ali strah me eventualno njihove prašine te perja. Tigrice mogu biti smještene i u zasebnu sobu, ne spavamo u istoj sobi s njima, a stan redovito prozračujemo. Hvala! Jasna

O: Držanje ukrasnih  ptica nije u nesuglasju s malom bebom.

Sve ptice koje se kupuju u Pet centru imaju prateće dokumente da su slobodne od uzročnika klamidije koje izaziva zaraznu nespecifičnu upalu pluća.Vaše ptice su već dugo kod vas pa su od toga zasigurno zaštićene, a ne kontaktiraju s divljim pticama koje mogu tu bolest prenijeti.

Ptice će boraviti  u susjednoj prostoriji  od bebe, ali mi se ne možemo potpuno zaštititi od  prašine i alergena koje su dio držanja ptica. Perje i mikročestice se nalaze u zraku. Znanstveno nije dokazana sveza između ptica i respiratornih infekcija u djece, ali mogućnost da su ljudi, tj. i odrasli i djeca, osjetljivi na udisanje takvih čestica postoji. Kod neke djece je učestalost bronhitisa nestala nakon odstranjenja ukrasnih ptica iz kuće.

 

OZNAKE: