Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Već nekoliko dana tigrica povraća, slabije jede i perje oko glave joj je vlažno. Što je razlog i kako joj pomoći? Inače, pokušali smo ju grijati pomoću lampe, dajemo joj antibiotike i čaj od kamilice, ali stanje je nepromijenjeno. Molim za odgovor i to što prije. Hvala. Ivona

O: Kod ptica se javlja normalna pojava, pri kojoj slobodno vraćaju hranu iz želuca i jednjaka, a prethodi joj zabacivanje glave naprijed - nazad, što se naziva regurgitacija. Na takav način ptice hrane svoje mlade. Ovakva pojava se često javlja i kod prežderavanja.

Ako papiga halapljivo jede, trebalo bi joj reducirati prehranu, a osobito poslastice.

Ponekad je vrlo teško razlikovati povraćanje od regurgitacije. Povraćanje je uvijek znak oboljenja, koja su najčešće vezana za probavni sustav. Postoje mnogi uzroci, a najčešće su infekcije želuca i crijeva, uzrokovane bakterijskim (Mycobacterium, megabacteria, Pasteurella, Salmonella), gljivičnim (oidiomikoza, Candida, Aspergillus, Mucor,), protozoarnim (trihomonijaza) infekcijama te parazitima kapilarijama, Plasmodium, Giardia, coccidia. Osim navedenog, povraćanje može biti i posljedica stranog tijela, kamenaca, proširenja i upale voljke te oboljenja ostalih organskih sustava od koji su najčešće bolesti srca, jetre, upala gušterače, bolesti bubrega, dijabetes, perotonitis, itd.

Svakako treba obratiti pažnju i na hranu kojom hranite svoju ptičicu, jer su osobito mlade ptice osjetljive na temperaturu i konzinstenciju hrane te na višak proteina i vitamina D u hrani. Manjak vitamina A, E, selena te višak željeza, također mogu biti uzrokom povraćanja.

Obratite pažnju da li imate kakvo bilje u kući, koje bi moglo biti toksično, a ptica je mogla doći u doticaj s istima. Starije ptice podložne su i neoplastičnim oboljenjima, od kojih su česti papilomi, leiomiomi, adenomi, fibromi, koji također mogu biti uzrokom problema s probavom.

Za sada Vam savjetujem da pticu hranite tekućom ili polutekućom hranom, koja je visoko probavljiva i uklonite sve poslastice. Dodajte i vitamin A u prehranu. Savjetujem Vam da posjetite Veterinarski fakultet, ambulantu za ptice, kako bi se otkrio točan uzrok povraćanja i započelo što prije s terapijom, a i spriječila eventualna dehidracija i gubitak elektrolita.

Svakako spomenite i antibiotik koji trenutno dajete ptičici; ukoliko ne odgovara, može pogoršati stanje!

OZNAKE: