Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Kupila sam svojoj tigricu novu vrstu hrane koja bi trebala biti bogatija vitaminima i ima više različitih sjemenki nego prethodna. On ju je samo pogledao i, evo već drugi dan, je odbija jesti. U ova dva dana je jeo samo proso. Što predlažete, da mu kupim staru hranu ili da pričekam da se odvaži? Koliko dugo? Također, nikad nije jeo zelenu salatu niti bilo kakvo voće ili povrće. Dobije ga u krletku i niti ne pogleda i onda se hrana osuši i moram je baciti. Kako da ga nagovorim? Ako stavim, na primjer, komadić jabuke u ruku on će bježati od mene... Hvala, Marijeta

O: Hrana, odnosno sjemenje, obogaćeno vitaminima nerijetko ima nešto intezivniji

miris te većina ptica odbija takvu smjesu.

Također, trebate obratiti pažnju i na izgled kljuna papigice jer zbog promjenjenog oblika i nepravilnog rasta papigica ne može normalno konzumirati svako sjeme, već bira ono koje lakše hvata i drobi.

Zelenu salatu ne moraju sve ptice jedanko voljeti i konzumirati, pokušajte pronaći neko drugo zeleno povrće ili voće. Poznato je da papige mijenjaju tokom tjedna svoj izbor svježe hrane te im uzgajivači "serviraju " odjednom više vrsta da bi one same odlučile i izabrale. Od voća pokušajte ponuditi bananu, grožđe ili ako ga ptica i dalje odbija, ponudite joj biskvit za ptice, bar za ptice ili štapiće sa sjemenjem koji su obogaćeni s voćem, medom, jajem ili sezamom. U Pet centru je dostupan uistinu velik izbor te Vas pozivamo da nas posjetite i pronađete omiljenu poslasticu za Vašu papigicu.


OZNAKE: