Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Može li papiga tigrica putovati autom iz Osijeka na more i smeta li joj promjena klime? Ako može, kako da je na to pripremim?
Hvala,
Valentina

O: Australska papigica tigrica (Melopsittacus Undulatus) jedna je od najpopularnijih ptica kućnih ljubimaca. U prirodi žive u velikim jatima, zelene su boje sa žutom glavom prošaranom crnim prugicama i plavim repom. Uzgojem i selekcijom (započeto još 1850-tih) uspjelo se dobiti niz raznih kombinacija boja.

Životni vijek papigica u kućnim uvjetima je oko 15 godina. Uz dosta pažnje i strpljenja ptice se lako pripitome. Po prirodi su su jako živahne i znatiželjne i ubrzo postanu zabava za cijelu obitelj.

Svaka promjena sredine predstavlje stresni događaj za životinju. Obzirom da su ptice posebno osjetljive na stres, moja preporuka je da izbjegavate putovanja sa svojom papigicom ako je to ikako moguće. Ukoliko morate pticu povesti sa sobom na put, nastojte količinu stresa svesti na minimum. Stoga ću vam dati nekoliko savjeta.

Ukoliko unaprijed znate kada putujete bilo bi poželjno nekoliko dana prije i poslije puta svojoj papigici dodavati u hranu ili vodu vitaminsko mineralne dodatke kako bi ptici ojačali organizam i pripremili ga za stresnu situaciju. U našim Pet centrima možete pronaći veliki izbor takvih dodataka prehrani i od naših veterinara dobiti dobar savjet.

Jako je bitno da tjekom putovanja ptica nije izložena propuhu a isto tako direktna izloženost suncu nije dobra za pticu. Najbolje bi bilo da pticu stavite u manji transportni kavez u kojem će biti zaklonjena s tri strane i otvorenom prednjom stranom. Ukoliko nemate takav kavez bilo bi poželjno kavez s pticom prekriti i ostaviti otvorenu samo prednju stranu. Izvadite iz kaveza sve nepotrebne igračke, ogledalca, ljuljačke, sve one predmete koji bi zbog kretanja automobila mogle ozljediti papigicu.

Posudice za hranu i vodu možete isprazniti jer je velika vjerojatnost da će se prosuti za vrijeme vožnje, ptici možete ponuditi bar u klasu a ukoliko putovanje dugo traje potrebno je zaustavljanje i svježa voda.

Nakon što ste došli do svoga odredišta pticu stavite na mirno mjesto i dajte joj vremena da se adaptira, ponudite joj hranu koju voli i posvetite joj dodatnu pažnju.

Nadam se da će ovi savjeti olakšati putovanje vama i vašoj ptici uz napomenu da je svaka papigica individualac i iskustvo koje steknete ovim putovanjem dobro će vam koristiti sljedećom prilikom.

Želim vam sretno i ugodno putovanje!

OZNAKE: