Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Tigrica stara 2-3 mjeseca je počela čupati perje s repa i krila. Inače papigica je druželjubiva i razigrana. Svakog dana provodi van kaveza po nekoliko sati. Ne znam što je u pitanju, ali bojim se ako nastavi sa čupanjem da više neće moći letjeti. Cijeli rep je izgrizla. Sad joj je naraslo jedno pero, a i to vidim da čerupa jer je ofucano. Da li je trebam nečim mazati?
Maja.

O: Čohanje i čupanje perija kod papigica može biti posljedica:
- mitarenja (prirodan proces izmjene perja).

- preranog mitarenja - uzrok ovom mitarenju najčešće je previsoka temperatura okoline u kojoj se ptica nalazi, a također i  smještaj krletke preblizu prozoru, nezaštićene od sunčeva svjetla, prilikom čega dolazi do pregrijavanja.
- usamljenosti - usamljene papigice znaju čupati perje
- stresa - ptice koje su izložene stresnim situacijama (djeca koja lupkaju po krletki i uznemiravaju papigu)
- kožni nametnici - svrbež i čohanje ponekad su uzrokovani prisustvom kožnih nametnika (ptica je invadirana ektoparazitima).

Ukoliko su u pitanju kožni nametnici krletku i pticu morate tretirati nekim od insekticida, ali pripazite da je namjenjen upravo pticama. U ponudi Pet centra imamo preparat Bogena Birdspray (Beaphar) kojim možete poprskati pticu. Preporučam Vam da temeljito očistite krletku, istuširate je vrućom vodom, te i nju poprskajte ovim preparatom. Također uobičajenu prehranu ptice obogatite multivitaminskim i mineralnim dodacima "Muta vit" (Orlux) prah, "Prime" (Hagen) prah, te "Gervivet" (Vetoquinol) kapi i minerale s primjesama mljevenih školjki, tzv. grit (Vitakraft, Hobby vit).

OZNAKE: