Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moje štene tibetanskog španijela staro je 2 mj. Željela bih ga naučiti obavljati nuždu vani, a ne znam da li je sad prehladno za njega. Kada izađe jako se trese i mota oko mojih nogu, što daje zaključiti da mu je hladno. I još me zanima kakva je to pasmina, da li je neposlušna, koliko naraste i higijena.
Antonija

O: Tibetski španijel ili Tibetan Spaniel je hrabar, oprezan i vrlo inteligentan pas koji se nalazi u IX. FCI (Međunarodna kinološka organizacija) skupini - skupini patuljastih pasa i pasa za pratnju. Odličan je čuvar i nikad ne laje bez razloga.

Kao što i sam naziv nose, porijeklo ove pasmine je Tibet gdje su živjeli u samostanima, sjedeći na zidanim ogradama i upozoravajući na sve što je sumnjivo.

Psi ove pasmine su visoki oko 25 cm, a težine oko 6,5 kg.

Karakterizira ih dvostruka, srednje duga, jednostavna za održavanje dlaka najčešće zlatne boje. Zbog takve dlake, održavanje iste je zahtjevno i potrebno je osigurati češljanje na dnevnoj osnovi.

Loše vrijeme, kao i vjetar im ne smetaju.

Odgoj ovih pasa je relativno lagan, zbog njihove inteligencije i volje za radom, ali iziskuje dosljednost jer znaju biti tvrdoglavi.

Izrazito su dobri prema djeci, dok bi se socijalizacija prema drugim psima i drugim životinjama trebala provesti u najranijoj dobi.

Psi ove pasmine ne trebaju puno kretanja, odnosno, dovoljno im je osigurati tri puta dnevno šetnju i malo igre.

OZNAKE: