natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imamo mačku staru 20 mjeseci te je do sada bila zdrava bez ikakvih problema. Inače je jako razigrana, živa i trči po kući većinu dana. Sinoć je večerala kao i svaki dan u 22 sata i zaspala te se probudila danas ujutro oko 10 sati i pri pokušaju da se digne počela je teturati. To teturanje se nastavilo i sljedeći sat, ali je normalno doručkovala i obavila nuždu.  Slijedeće sate normalno odlazi na WC , jede, ne pije vodu nego mlijeko. Kada sve to obavi spava. Prati zvukove s okicama ubrzano, ne trese se, nema nikakve napadaje, ne povraća i ne ide joj nekontrolirano slina. Da li je moguće da se negdje udarila glavicom pa ima problema ili je nešto drugo u pitanju?! Hvala! Goga

O: Po opisanim simptomima ne bih rekla da maca tetura jer je udarila glavom, s obzirom na to da su simptomi potresa mozga ipak drugačiji. Kod potresa mozga se prije svega, uz nesiguran hod, javlja i povraćanje te osjetljivost na jako svijetlo, koje Vi ne navodite, a i sam potres mozga obično uslijedi nakon dosta jakog udarca u glavu, pa tako ne vjerujem da se maca toliko mogla udariti da si je izazvala spomenuto.

Teturanje je najčešće simptom od strane centralnog živčanog sustava, a do njega dolazi kod raznih stanja i oboljenja.

Kako se radi o mladoj maci, također je moguće da je došlo do metaboličkog poremećaja, odnosno rahitisa. Simptomi rahitisa u početku mogu biti jedva primjetni. Prvi simptomi koji se mogu uočiti su šepanje pri skoku i bolno mijaukanje pri dodirivanju zglobova i kralježnice pri repu. U težim slučajevima, mačke ne mogu normalno hodati, pa samo sjede i odbijaju se kretati. Ukoliko se ne poduzme ništa povodom takvih simptoma, dolazi do skraćivanja kralježnice i krivljenja nogu, a javljaju se i kvržice na tijelu blizu repa. Mačke postaju apatične i apetit im je smanjen. Pošto je mineralizacija kostiju minimalna, one postaju veoma krhke. Lako dolazi do prijeloma, naročito dugih kostiju, nosnih kostiju, zglobova, a nerijetko i kičme. Kod neliječenih slučajeva, deformiteti skeleta i zglobova ostaju kao trajne posljedice.

Također je moguće da se radi o upali unutarnjeg uha, zbog kojeg onda dolazi do poremećaja u ravnoteži. Kod upale uha može se javiti u težim slučajevima i bol pri otvaranju usta i prilikom jele te posljedično tome maca prestane jesti.

Još jedan moguć uzrok teturanju je hipoparatireoidizam gdje zbog niske razine kalcija u krvi dolazi do poteškoće pri kretanju, tremoru mišićja, a  u neliječenim i nedijagnosticiranim slučajevima uginućem zbog gušenja, tj. paralize dišnog mišićja.


Moguće je i da se radi o epileptičnom napadu.

Naposljetku, ne mora značiti da je išta od navedenog ispravna dijagnoza pa Vam zato savjetujem da svakako odvedete macu na pregled Vašem veterinaru.

OZNAKE: