Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Nedavno smo dobili njemačku ovčarku staru 2 mjeseca, kojoj je odrasla kuja odgrizla komad njuškice zajedno s kapicom na nosiću i gornjom usnicom. Sada joj se vide gornji zubi, a i malo teže diše. Zanimalo bi me da li je moguće da joj to ponovno izraste te da se koža obnovi?
Hvala. Daria

O: Bez pregleda Vašeg psića teško je i nemoguće prognozirati da li će ova prilično teška ozljeda prednjeg dijela glave (njuške), koja je inače dosta prokrvljena i pokrivena mnogim sitnim živčanim završecima uopće zacijeliti.

Niste naveli koliko je prošlo od tog nemilog događaja te da li je štene liječeno. Štene treba pregledati, po potrebi liječiti i stabilizirati njegovo opće zdravstveno stanje, a tek onda treba obratiti pažnju na ozljedu njuškice. Stručna osoba, veterinar, mora odrediti u kojem stadiju je sada ozljeda, koje je boje novonastalo tkivo, da li je ozljeđeno područje toplo ili hladno, da li su prisutni znakovi iziritirane okolne kože ili potkožnog tkiva, koliko nedostaje (posljedica ugriza) mišićnog ili hrskavičnog tkiva te kolika je prokrvljenost. Ako je boja navedenog tkiva purpurne ili crne boje što upućuje na nekrozu ili odumrlo tkivo, prognoza nije povoljna.

Preporučila bih da svog psića odvedete na Veterinarski fakultet u Zagrebu, na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju, gdje će stručni tim veterinara prema zatečenom stanju odrediti prognozu i liječenje.

OZNAKE: