Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molila bi vas da mi preporučite koja je najbolja medicinska hrana za psa kojem je dijagnosticirana piroplazmoza i koliko dugo bi trebao tu hranu jesti? Da li preporučujete dehidrat ili konzerve?
Inače jede Hill's Natures Best.
Puno hvala,
Mateja

O: Babezioza (piroplazmoza) je bolest domaćih sisavaca koju uzrokuju endoglobularne (intraeritrocitne) protozoe iz roda Babesia.

U borbi s piroplazmozom koriste se različiti preparati. Jedan od manje toksičnih i vrlo djelotvornih je diminazen (Berenil). Aplicira se intamuskularno, a na mjestu aplikacije uzrokuje lokalne reakcije, pa ga je potrebno aplicirati na više mjesta. U mnogih životinja oboljelih od piroplazmoze Berenil ne uništi sve uzročnike pa nastaje stanje premunicije (nesterilni imunitet). Zatim imidazol (Imidocarb, Imizol) apliciran jednokratno u dozi 3 do 5 mg/kg pod kožu. Imunost protiv babezija traje oko 4 tjedna, pa čak i do 6 mjeseci kako navodi proizvođač lijeka. Uz ovu opću terapiju uvijek je preporučljiva i vitaminska potpora organizmu za lakši oporavak i povećanje otpornosti organizma.

Kako su bolest i preparati koje pas mora dobiti vrlo toksični za parenhimatozne organe (jetru i bubrege), moj savjet će Vam u tom smjeru i biti upućen.

U ljekarnama Pet centra nalaze se veterinarske hrane koje su posebno izbalansirane i formulirane za smanjenje kliničkih simptoma bolesti jetre i osiguranju regeneracije i oporavka iste (npr. Hill's l/d, Royal Canin Hepatic). Takve hrane dolaze u obliku suhih hrana i konzervi. I jedna i druga varijanta osiguravaju, sa nutricionističkog stajališta, sve dnevne potrebe ali pomažu i u oporavku. Hrane su tako formulirane da se sastoje od umjereno snižene razine visoko probavljivih proteina (zbog velike mogućnosti oštećenja bubrega), snižene razine natrija (smanjuje krvni tlak i reducira izlazak tekućine iz krvnih žila), snižene koncentracije bakra i povećane koncentracije cinka (redukcija akumulacije bakra u hepatocitima i minimaliziranje intracelularnih lezija uzrokovanih kolestazom), antioksidansa (neutraliziraju slobodne radikale i na takav način usporavaju propadanje hepatocita). Sa takvim hranama svog ljubimca možete hraniti do kraja života, odnosno, do kada Vam ih Vaš veterinar preporuči.

Savjetujem Vam da se oko gore navedenih hrana dodatno savjetujete s Vašim veterinarom.

Osim gore navedenih hrana, osigurajte bolesnom psu mnogo vode za piće (omogućava izlazak otrovnih tvari iz organizma preko mokraće), štedite ga maksimalno, osigurajte mu mirno mjesto gdje će nekoliko dana mirovati. U slučaju da ste reagirali odmah po primjećivanju prvih simptoma, Vaš pas će brzo prebroditi bolest.

Spomenut ću Vam i Legaphyton tablete - dopunsko sredstvo na biljnoj bazi za zaštitu jetre u obliku tableta za pse i mačke. Legaphyton sadrži silimarin koji pospješuje regeneraciju i novu izgradnju hepatocita te stabilizira staničnu membranu čime se smanjuje ulazak hepatotoksičnih tvari u hepatocite. Sadrži i ortosifon koji poboljšava diurezu te na taj način također eliminira toksine iz organizma. Legaphyton se može upotrijebiti za zaštitu jetre kod situacija koje opterećuju jetru ili kao potporna terapija kod jetrenih bolesti.

OZNAKE: