Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim Vas da me savjetujete koja je preporučena temperatura vode u akvariju. Od ribica imam Ancistrusa, Pristile i Švertove. Dosta ribica mi je već uginulo uključujući i biljke, pa predpostavljam da temperatura vode od 25 stupnjeva ne odgovara niti ribicama niti bilju.
Hvala,
Ana

O: Akvarij je zatvoreni biološki sustav kojeg čine ribe, biljke i drugi organizmi u vodi.

U akvarijskoj vodi neprestano se odvijaju različiti biološki i kemijski procesi, a cilj svakog akvariste je postići biološku ravnotežu. Ribe, kao i biljke, zahtjevaju određene kemijske i fizikalne uvjete. Važno je osigurati uvjete koji će biti što sličniji onima u prirodi. To prvenstveno važi za kemijski sastav vode, svjetlost, temperaturu i okoliš koji mora odgovarati prirodnome okolišu svake pojedine vrste.

Ribice koje ste naveli da borave u Vašem akvariju, nije preporučljivo da borave zajedno, iz jednostavnog razloga što su švertovi živorotke, a ancistrusi i pristele su ikrašice, te su prema njima agresivne.

Stoga Vam savjetujem da te ribice svakako ne držite zajedno, jer između ostaloga to može biti jedan od razloga uginuća Vaših ribica.

Optimalna temperatura za tropske ribice je od 24-30 stupnjeva celzijusa, pa smatram da vjerojatno problem nije u temperaturi, već bi osim na vrstu ribica koje borave zajedno, trebali obratiti pozornost i na kemijski sastav vode (tvdoća vode, pH, amonijak,nitrati i nitriti).

U Pet centru imamo veliki izbor testova pomoću kojih možete provjeriti vrijednosti ovih parametara, a za sve dodatne informacije možete se uvijek obratiti akvaristima u svakoj Pet centar trgovini.