Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: U jednom od vaših odgovora pročitao sam da se svrbež uslijed ugriza buha može smanjiti nekim humanim preparatima, pa vas molim ako mi možete navesti kojim?
Hvala!
Mateo.

O: Najčešće se za kontrolu svrbeža koriste preparati koji sadrže glukokortikoide (prednison, prednisolone), ali njihovo djelovanje je vrlo kratko i neće izliječiti Vašeg psa od alergijskog dermatitisa uzrokovanog buhama.

Kada se koriste ovakvi preparati, istodobno se moraju davati i antibiotici, jer glukokortikoidi ruše obranu organizma i onemogućavaju njegovu borbu protiv mnogih bakterija i virusa koji su uvijek oko nas i naših ljubimaca.

Vaš pas je možda genetski naslijedio osjetljivu kožu. Uzrok ovog puta su buhe, ali to ne znači da neki drugi alergen (hrana, trava, prašina, grinje) neće izazvati iste simptome. Preporučila bih da svom ljubimcu osigurate hranu namijenjenu problemima kože kao što su: Eukanuba (Sensitive skin, Dermatosis), Hill's (d/d ,Sensitive skin) i Royal Canin (Hypoallergenic). Također treba "objaviti rat" buhama pomoću ampula Frontline ili Advantix i tretirati psa, istodobno pošpricati sva mjesta gdje pas najviše boravi u stanu s Bio-Insect Shocker-om, a nakon toga sve posisati i dobro prozračiti (njegov krevetić) i sve to ponoviti za 7 dana.

Alergija kože se ne može izliječiti u kratkom periodu. Treba najmanje 6 tjedana i treba pomoći svom psu "djelovanjem izvana i iznutra", a to znači dijetalnom ishranom u kombinaciji s preparatima protiv kožnih nametnika.

OZNAKE: