Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam štene koker španijela, staro 4 mjeseca. Primjetila sam da se jako češe i grize po trbuhu, da li je moguće da ima buhe i da li su one aktivne i po zimi. Smijem li štene teretirati s frontline-om?
Puno hvala.
Vesna

O: Promjene na koži Vašeg štenca koje opisujete mogu biti različite etiologije. U pasa se vrlo često javlja kontaktni dermatitis, koji može biti alergijski i nealergijski, s tim da se oba mogu javljati u akutnom i kroničnom obliku.

Akutni nealergijski kontaktni dermatitis nastaje kao snažna reakcija već nakon kraćeg kontakta s izrazito jakim vanjskim čimbenikom. U podlozi je upalni proces, bez alergijskog ili imunološkog zbivanja. Dolazi do oštećenja pvršinskog sloja kože, u vidu crvenila, prištića ispunjenih gnojem ili bistrim sadržajem. Svrbež može i ne mora biti izražen. Kronični oblik nastaje nakon dužeg djelovanja s vanjskim čimbenikom. Kontaktni alergijski dermatitis nastaje 24 - 48 sati nakon kontakta s alergenom. Često je posljedica ugriza buhe, alergija na travu prilikom šetnje te reakcija na protein iz hrane (koji je najčešće alergen), ili reakcija na materijal od kojeg je napravljen ležaj u kojem pas spava i dr. Dermatitis može biti i posljedica bakterijske infekcije ili kombinacija alergije i bakterijske infekcije. Bakterijske infekcije mogu se očitovati kao površinska pioderma, duboka pioderma, impetigo, hot spot. Endokrinološke bolesti također mogu biti praćene kožnim simptomima, kao i autoimune bolestI (lupus, pemphigus). Na kraju spomenut ću i dermatitise na alimentarnoj osnovi, kao posljedica nedostatka nezasićenih masnih kiselina, disbalansi nekih minerala, nedostatak vitamina.

Sve nabrojano može izazvati promjene kao u Vašeg štenca, prema tome dijagnostika u tom slučaju je jako zahtjevna. Terapija je jasna ako se uspije determinirati uzrok, u suprotnome liječenje je samo simptomatsko. Savjetujem Vam da posjetite svoga veterinara kako bi se utvrdio uzrok te započelo s terapijom ukoliko ona bude potrebna ili kako bi se donijela odluka o promjeni hrane, ako je hrana zaista uzrok.

Što se tiče buha, da, aktivne su i zimi. Kako buha prolazi nekoliko oblika u razvojnom ciklusu, upravo to joj omogućuje da bude aktivna tokom cijele godine. Ovi razvojni oblici najviše se nalaze u okolini, gdje čekaju povoljne uvjete za daljnji razvoj. Iz tog razloga preporuča se stavljanje nekih od zaštitnih sredstava tokom cijele godine. Tretiranje Fronlineom je kontraindicirano u štenadi mlađe od 8 tjedana, tako da bez bojazni možete ampulicom zaštititi Vašeg ljubimca.

OZNAKE: