Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P:  Imam roborovski hrčka već 3 mjeseca i nedugo nakon šta sam ga dobila, otprilike svaki drugi dan ima skorene krvi oko nosića. Non-stop se čisti i tokom dana ju očisti, ali opet sljedeći dan ujutro mu je nosić opet krvav. I neprestano se češe.  Šta bi to moglo biti? Maja

O: Uzroci svrbeža uglavnom su alergije, gljivice, buhe, šugarci ili mogu biti posljedica hormonalnog disbalansa. Budući ste naveli isključivo svrbež kao simptom i pojavu krvave ranice u području njuške, teško mi je točno odrediti mogući uzrok.

Prava bi se dijagnoza mogla postaviti isključivo pregledom kod veterinara, a prema potrebi i nakon učinjenih dodatnih pretraga.

Moguće je da se radi o nekoj iritaciji stranim tijelom koja je potencirala češanje, a ono je za posljedicu imalo stvaranje ranice. Naime, ukoliko umjesto piljevine kao stelju imate pijesak, postoji mogućnost da je zrnce pijeska, u momentu kad se hrčak čistio, ušlo u nos, te na taj način izazvalo nadražaj nosne sluznice.

Osim mehaničke iritacije, uzrok češanja mogu biti gljivice ili šugarci. Na koži hrčaka fiziološki žive grinje - Demodex criceti i Demodex aurati. Kada, iz bilo kojeg razloga, dođe do pada imuniteta, ove se grinje namnože pa dolazi do pojave bolesti koja se manifestira alopecijom, svrbežom, ljuskicama po koži i stvaranjem krasta. Zbog češanja se mogu javiti i sekundarne bakterijske infekcije pa se ranice mogu i zagnojiti.

Osim Demodexa, šugu uzrokuju i grinje iz roda Notoedres, a te su promjene uglavnom lokalizirane na njušci, udovima i u anogenitalnoj regiji. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom i pregledom kožnih strugotina pod mikroskopom. Liječi se antiparaziticima.

Uz šugarce, slične promjene mogu izazvati i gljivice - Microsporum canis, Microsporum gypseum i Trichophyton mentagrophytes. Promjene su uglavnom okrugla, bezdlačna područja, zacrvenjena i najčešće s ljuskavom krasticom u sredini, a prisutan je i jaki svrbež. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom, a, prema potrebi, može se napraviti i mikološka pretraga. Gljivice se liječe antimikoticima.

Zbog nedostatka informacija teško mi je bilo uopće i posumnjati na neku određenu bolest, stoga bih Vam ipak preporučila da hrčka odvedete kod veterinara na preled jer ćete isključivo na taj način dobiti odgovarajuću dijagnozu, a, bude li indicirano, i odgovarajuću terapiju.