zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Jučer sam primjetio nešto čudno kod svoje tigrice, te sam se malo uspaničio. Odmah sam počeo pretraživati internet, kako bi pronašao odgovor, ali bezuspješno. Zbog toga sam odlučio da vam pišem, nadam se da ćete mi Vi pomoći. Primjetio sam da mi se tigrica skroz promijenila u licu, kao da je bolesna. Naime, simptomi su sledeći, kao da joj nedostaje malo perja ispod očiju i na glavi. Perje na glavi joj je rasčupano, te sam primjetio nešto mokro (kao sluz) na perju glave. Počeo sam pažljivo posmatrati tigricu i uočio sam promjene u njenom ponašanju. Ptica često trlja glavu o krletku, da ne kažem non stop, kao da se češe na taj način ili pokušava nešto skinuti sa glave. Možda baš od toga joj nedostaje perja i rasčupana je. Zatim primjetio sam da se često strese. I prije je to radila, ali povremeno i to je sasvim normalno, ali sada se puno češće strese, kao da "nešto pokušava" na taj način, a prilikom tog stresanja sam primjetio da nešto odzvoni od krletku, kao da joj sjemenka ispadne iz kljuna svaki put. Jednostavno, odmah na prvi pogled se vidi da nešto nije uredu sa mojom pticom, ali ne znam kako da joj pomognem. Puno sam čitao, i znam da u slučaju da je ptica bolesna, treba joj obezbijediti toplinu i hranu. Naravno, hrane ima puno, kao i uvijek, a nalazi se u

dovoljno toploj prostoriji. Zanima me, da li smijem staviti krletku dosta blizu radijatora u sobi, kako bi joj na taj način bilo još toplije. Da li to ima neki kontraefekat? Molio bi Vas da mi pokušate pomoći, da objasnite dijagnozu i pomognete mi nekim savjetom kako da pomognem ptici i izliječim je. Unaprijed hvala.

Sve najbolje, Arnel


O: Kako su naši odgovori samo informativne prirode, a konačna dijagnoza se može postaviti jedino na osnovu nalaza načinjenog općeg kliničkog pregleda i dodatnih pretraga u veterinarskoj ambulanti, spomenut ću dva najčešća problema s obzirom na navedene simptome u Vaše tigrice.

Moguće je da vaša papiga upravo prolazi fazu mitarenja, tj. izmjenu starog perja novim. Nicanje pera može izazivati svrbež. Ukoliko se zaista radi o mitarenju, pomoći joj možete dodavanjem vitamina i minerala u hranu ili vodu za piće. Također,  pri smirivanju svrbeža  pomaže i kupanje (uvijek kupajte papigu u toploj vodi).

Zatim, svrbež i češanje ponekad su uzrokovani prisustvom kožnih nametnika (ptica je invadirana ektoparazitima). Nametnici (najčešće tekuti) su paraziti koji napadaju ptice noću te ih je tijekom dana teško i zamijetiti. Prije nego što se nasišu krvi izgledaju poput malih duguljastih smeđih "točkica", a nakon sisanja poprime crnu boju. Njih ćete, ukoliko postoje, najlakše pronaći tijekom dana kada miruju (crne su boje) po skrivenim mjestima unutar krletke (na rubovima prečkica, ispod ladice na dnu krletke, u gnijezdu...). Kod invazije tekutima, ptice promijene svoje ponašanje te postanu vrlo nervozne, otresuju se vrlo često, a nerijetko u uznapredovalim invazijama izgube i apetit.

Dijagnoza se obično postavlja pregledom ptice, kada se uočavaju crvenkasta mjesta uboda ili se može napraviti pokus sa bijelom tkaninom, koju vlasnik preko noći stavi u krletku i, ukoliko je ptica invadirana, ujutro će se na tkanini naći monoštvo crvenkastih točkica.

U slučaju invazije kožnim parazitima tigricu se može tretirati nekim od insekticida, ali treba pripaziti da je namijenjen upravo pticama. U ponudi Pet centra imamo preparate: Bogena Birdspray (Beaphar), Canina Bioinsect Shocker i Pet soft  sprej kojim možete poprskati pticu ili nakapati kapi Petvital Verminex a dodatno je za preporučiti da temeljito očistite krletku, istuširate je vrućom vodom te i nju poprskate spray-em Bogena Birdspray ili Vitakraft Sprej za krletke protiv parazita.

Osim navedenih uzroka, treba spomenuti i one koji se nešto rjeđe javljaju, poput kožnih alergija, stresa, sindroma bolesti kljuna i perja (virusno oboljenje), pernih cista i sl.

Za početak pokušajte tigrici pomoći nadoknadom prehrani vitaminsko-mineralnim dodacima a ukoliko uočite i parazite na opisani način tretirajte tigricu i krletku nekim od navedenih sredstava. Ukoliko se njeno stanje ne popravi kroz najduže 3-6 dana ili se simptomi rapidno pogoršaju unutar dan do dva, kako biste dobili točnu dijagnozu i pravovremenu primjerenu terapiju, svakako bih Vas uputila da pticu odvedete na pregled u Vama najbližu veterinarsku ambulantu.

OZNAKE: