Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo pinča starog 1 godinu i 8 mjeseci. Unazad par mjeseci se stalno češe - gricka butinu ili nogom češe njušku. S jedne i druge strane njuške mu je koža nadražena pa ju mažemo maslinovim uljem. Napravili smo test kože koji je negativan. Probali mijenjati hranu, ali ništa ne pomaže. Čistili smo prošli tjedan analke, ali on se i dalje češe. Šta da radimo? Unaprijed hvala, Tanja

O: Svrbež kože i ispadanje dlake najčešće su pojave koje ukazuju na bolesti kože. Svrbež (pruritus) kože parastetički je osjet na površini tijela, koji nastaje pod utjecajem raznovrsnih vanjskih ili unutarnjih podražaja.

Od posebnog je značenja kao simptom kožnih bolesti. U tom slučaju svrbež redovito prate promjenena koži.

Već prema stupnju, svrbež kože se očituje češanjem, lizanjem, gickanjem, općim nemirom i drugim simptomima. Noću je uglavnom jače izražen. Kada je svrbež neznatan, pa se spontano i ne očituje, može se izazvati tako da životinju lagano počešemo rukom, štapićem ili kojim drugim prikladnim pregledom i to na mjestima gdje je koža promijenjena ili gdje se može očekivati da postoji svrbež. Pritom životinja pokazuje znakove ugodnosti, naslanja se na ruku, umiri se, oblizuje.

Od češanja, ako je svrbež jak, na koži ostaju tragovi u vidu prorijeđene i izlomljene dlake, ogrebotina i drugih promjena. Svrbež redovito uzrokuje sekundarne promjene na koži kojima se često pridruži i infekcija.

Svrbež kože javlja se i neovisno o kožnim bolestima. U tom slučaju, iako postoji svrbež, na koži nema promjena izuzev onih što nastaju kao posljedica češanja. Takav svrbež uzrokuju nametnici što gmižu po koži ili izlaze iz tjelesnih otvora.

Svrbež je katkad posljedica hormonalnih poremećaja izlučivanja autotoksičnih tvari i kod bolesti jetre i bubrega, alergijske preosjetljivosti, promjena u sastavu krvi ili želučano-crijevnih bolesti.

O dijagnosticiranju uzroka svrbeža opširno sam pisala ovdje.

Vrlo je važno i pravilna dijagnoza te terapija upaljenih ili stalno punih analnih vrećica, o čemu možete pročitati ovdje.

Najvažnije je da ste dosljedni u hranjenju ljubimca hipoalergenim hranama i da pratite da pas ne pojede nešto sa strane te da ga pratite kako reagira u pojedinim situacijama (da li se svrbež javlja više npr. nakon posjeta nekoj livadi ili ležanja na određenom materijalu, izbacivanja određene vrste mesa iz hrane...).

OZNAKE: