silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Nedavno sam radi društvenog života mog muškog zamorca kupila drugog, mlađeg muškog zamorčića. Radi hierarhije, da ne bude svađanja i slično, mlađi je u pet shopu bio sa ženkom i mladima, on je mladi otac, ali kad sam tog mladog donijela u gajbu s mojim starijim zamorcem, stariji ga neprestalno "zaskakuje" i ne pušta ga na miru. Trebam li što činiti? Da okupam mladog ili...? Apsolutno sam sigurna da su oba muškići jer su bili kod veterinara.

Nina

O: Zahvaljujem na pitanju i ukazanom povjerenju. Nažalost, ne mogu Vam reći da je kombinacija dva mužjaka dobra kombinacija.

Stariji mužjak osjeti i miris ženke, ali  zaskakuje mlađeg mužjaka radi pokazivanja dominacije. Zbog takvog ponašanja može doći do tučnjave i težeg ozljeđivanja, a najčešće po spolnim organima.

Osim toga, zbog stalnog stresa može doći do mršavljenja i posljedično bolesti podređenog mužjaka jer ga  dominantni mužjak  ne ostavlja na miru ni kad jede ili pije. Opširnije o tom problemu možete pročitati u prijašnjem odgovoru Zamorčić - sam ili u društvu?


Moja je preporuka je da ih odvojite u dva kaveza i eventualno ih puštate zajedno izvan kaveza.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.