franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imam dvije nimfe koje sam kupila u Vašem Pet centru. Bili su zajedno u kavezu sve dok jedna nije počela napadati drugu (ženska muškog). Koliko sam vidjela na internetu ako su muško-ženska kombinacija, ne bi se trebali napadati. Muški već vježba udvaranje, te ne sumnjamo da je mužjak. Ali ova "ženska" je bijelo-siva nimfa (white faced cockatiel) i sumnjamo u spol. Ima bijelu glavu kakvu bi trebali imati mužjaci i napada drugog. Koliko sam pročitala na internetu ona bi trebala biti mužjak, ali sam došla pitati Vas. Ako je mužjak bi li ih trebali opet držati zajedno ili postoji opasnost od ponovnog napadanja? I možete li mi pomoći kako da saznam spol? Unaprijed hvala! Karmen

O: Nimfe uglavnom nisu međusobno pretjerano agresivne ptice. Ukoliko znaci agresije i postoje, obično razmjeri nisu takvi da dođe do ozljeđivanja. Veoma važno je da kavez bude primjerene veličine kako bi svaka ptica mogla "pobjeći" i imati svoj mir. Često je upravo premali kavez razlog za nervozu i potencijalnu agresiju  i to treba imati u vidu. Kada postoji nedostatak prostora, ptice budu iritirane i nervozne, što nestaje kada imaju više prostora. U tom smislu su također primjereniji horizontalni kavezi od vertikalnih. Iskusni uzgajivači tvrde kako je ponekad dovoljno promjeniti poziciju kaveza u stanu ili drugačije aranžirati kavez.

Zajedno mogu živjeti ne samo nimfe različitog spola, već i istospolne ptice, bez ikakvih problema.

Što se spola tiče, ponekad ga nije jednostavno vizualno odrediti kod nimfi s obzirom na brojne mutacije boje u odnosu na "originalnu" boju koju imaju u prirodi. Također, nakon spolne zrelosti odnosno prvog mitarenja mijenja se boja perja, što znači da je nužno čekati da nimfe budu stare 9-12 mjeseci.

Iz ove perspektive nemoguće je odrediti spol Vaše ptice. Međutim, koristan vodič za određivanje spola može biti tekst moje kolegice, objavljen pod naslovom Razlikovanje spola kod nimfi i suživot dviju ptica.

 

OZNAKE: