Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Htjela bih kupiti patuljastog kunića, ali ne znam kako bi kunić prihvatio to što bi u njegovoj blizini bio mađarski ovčar. Da li bi to bilo prestresno za kunića pa bi bilo bolje ne riskirati? Iako bi kunić bio u gajbici. Da li bi mu bio težak susret sa znatiželjnim psom koji ga dolazi promatrati? Kad bih puštala kunića iz gajbice, osigurala bih mu šetnju bez prisustva psa, tako da to nije problem.
Lijepi pozdrav i hvala na odgovoru, Martina

O: Svaka životinja je individua za sebe, što znači da svaki pas, pa tako i kunić reagiraju drugačije na svog novog "sustanara".

Ako želite nabaviti kunića, svakako trebate biti vrlo oprezni. Pas smatra kunića svojom prirodnom lovinom, pa često dolazi do iznenadnih napada, koje je ponekad vrlo teško predvidjeti i spriječiti. Postoje slučajevi pasa i kunića, koji su jedno prema drugome odmah pokazali naklonost, te su postali nerazdvojni prijatelji. Uvriježeno je mišljenje da se bolje slažu životinje koje od malena borave zajedno, no to u ovom slučaju i uvijek nije točno. Bilo kako bilo treba uložiti puno vremena i truda da bi se potigao "normalan" odnos.

Puli ili mađarski ovčar, pastirski je pas koji vjerno čuva stado, a vrlo je privržen gospodaru i svojoj ljudskoj obitelji. To je inteligentan pas, vrlo eksplozivnog karaktera s malom crtom agresivnosti, osobito kada je u pitanju sigurnost gospodara.

Upravo iz ovih činjenica dade se zaključiti da bi Vaš ljubimac dolaskom novog člana mogao novo nastalu situaciju shvatiti kao "konkurenciju", a i ugroženost. No, kako sam navela svaka životinja je induvidua, pa makar se radilo o istoj vrsti, pa i pasmini, ovo ne mora uvjek biti pravilo.

Nikada ne bi trebali dozvoliti da pas "naganja" kunića po kući, pa makar Vam to izgledalo samo kao i igra. Moguće je da u trenutku Vaše nepažnje, pas shvati to kao "priliku" i igra završi kobno po kunića. To se osobito odnosi na vrijeme kada nitko od ukućana ne boravi u kući, pa bi u takvim situacijama kunić trebao biti odvojen od psa i smješten u svoj kavez u drugu prostoriju.

Na kraju svega jedino Vam mogu samo savjetovati da pokušate, te ne odustajte odmah na početku. Uz puno truda i strpljenja velika je vjerojatnost da će Vaši pokušaji i napori uroditi plodom.

.